Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:652528
 
Evaluation:
Published: 09.12.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
  Tēmas analīze    3
  Kopsavilkums    7
  Izmantotā literatūra    8
  Pielikums    9
Extract

Nenoliedzami, ka Kurzemes- Zemgales posms mūsdienu Latvijas teritorijā ir bijis viens no spožākajiem, bet joprojām pastāv jautājums, vai šī vēstures laikposma attīstība ir bijusi neparasta sakritība vai tomēr likumsakarīga šīs zemes attīstība.
Šis referāta galvenais jautājums ir visnotaļ izaicinošs, lai to pamatīgāk izanalizētu un mēģinātu saredzēt cēloņsakarības starp Kurzemes hercogistes attīstību, tās pārvaldītāju darbībām un vēsturisko notikumu ietekmi uz to.
Kurzemes hercogiste, pilnajā nosaukumā Kurzemes un Zemgales hercogiste (Ducatus Curlandiae et Semigalliae), bija Polijas-Lietuvas vasaļvalsts, kas no 1561. līdz 1795. gadam pārvaldīja Kurzemi, Zemgali un Sēliju. Hercogistē viena pēc otras valdīja divas dinastijas un pāris ar tām nesaistīti hercogi. Šis vēstures posms mūsdienu Latvijas vēsturē ir īpaši nozīmīgs, jo šī vācbaltiešu valsts mūsdienu Latvijas teritorijā ir nākusi ar īstu valstiska veidojuma pieredzi.
Kad 1562. gada 5.martā Rīgas pilī visu vasaļu un pilsētu pārstāvju priekšā Livonijas ordeņa mestrs Gothards Ketlers svinīgi novilka mestra mēteli un visas savas valdīšanas zīmes nodeva Polijas Sigismunda II Augusta komisāra rokās, visiem bija skaidrs, ka vecie bruņinieku laiki neatgriezīsies, bet nevienam nebija pat ne jausmas par tiem spožajiem laikiem, ko Kurzemes teritorija nākamo 233 gadu laikā piedzīvos.
Jaunā Kurzemes hercogiste dalījās divās pamatdaļās: Kurzemē ( ar hercoga rezidenci Kuldīgā ) un Zemgalē (ar hercoga rezidenci Jelgavā). Hercogistes apriņķi saucās par pilskungu (hauptmaņu) iecirkņiem. Tādu bija pavisam trīspadsmit. Apriņķu priekšgalā atradās pilskungi (vācu muižnieki), kuri savā apriņķī bija administrācijas un kara lietu vadītāji, kā arī tiesas priekšsēdētāji. Taču attiecības starp hercogu un muižniekiem bija ļoti saspringtas. Polijas karalis bija ieinteresēts vājināt hercoga varu un nostājās muižnieku pusē. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1158749
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register