Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:154818
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Senā Latviešu Dievestība


Ar vārdu ”reliģija” vai “ticība” parasti mēdzam apzīmēt piederību pie zināmas reliģiskas konfesijas vai sektas. Šāda pārliecība nozīmē pieņemt veselu pārliecības sistēmu, kurā ietilpst vairākas sastāvdaļas.
Tā pasaules likumības sastāvdaļa, kas lemj par katra cilvēka likteni, ir Laimas rokās. Laima ir mūža licējiņa, kura nosaka, vai mūžs būs garš vai īss, vai tas būs viegls vai bēdās un asarās dzīvojams.
Doma, ka cilvēkam gaidāmais mūžs jau no dzimšanas brīža nelokāmi nolikts, ir ļoti radniecīga tam, ko seno indiešu filozofijā izsaka ar karmas jēdzienu. Karma pārstāv visu to, ko cilvēks ar labiem vai ļauniem darbiem un domām savā likteņa pūrā ir iekrājis. Katra jauna reinkarnācija sniedz cilvēkam jaunas iespējas karmisko nastu padarīt vieglāku, darot labu tur, kur agrāk darīts ļaunums. Arī cilvēku ciešanas nav domātas kā dievu vai Dieva sods, bet gan tikai kā līdzeklis, kas palīdz pārkausēt cilvēka dabas zemāko, ļaunāko pusi un, mācoties no savām kļūdām, sliktu karmu pārstrādāt un izdzēst. Laima šādā izpratnē iemieso to bezpersonisko likumību, to nesalaužamo pasaules kārtību, pēc kuras katram darbam ir sava alga un savas neizbēgamas sekas. Tas palīdzētu izskaidrot, kādēļ Laima pat gribēdama nevar mainīt liekamo likteni un dažkārt pat raud grūtu mūžu nolikdama.
Dažreiz Laimas tēls ir sadalījies likteņa dieviešu trijotnē, kas vai nu dēvētas katra savā vārdā- Laima, Dēkla, Kārta -, vai arī vienkārši kā trīs Laimiņas.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register