Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:225941
 
Evaluation:
Published: 03.12.2005.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 3 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Iztirzājums    4
  Secinājumi    7
  Pielikums    8
Extract

Katrai tautai ir savs lepnums – sava valoda. Valoda par tautu izsaka ļoti daudz. Tā var būt pilna ar svešvārdiem, aizguvumiem, bet var būt arī tīra.
Mēs izvēlējāmies pētīt latviešu valodas vārdu krājumu tāpēc, lai noskaidrotu svešvārdu, žargonismu un aizguvumu nozīmi latviešu valodā, uzzinātu ko vairāk par vecvārdiem un noskaidrotu ko vairāk par šo vārdu rašanos. Ir interesanti uzzināt, kā, attīstoties kultūrai, valoda kļūst bagātāka. Līdz ar jauniem izgudrojumiem rodas vajadzība pēc jauniem vārdiem. Mēs šajā referātā centīsimies apkopot attieksmi pret svešvārdiem, aizguvumiem un vecvārdiem. Ir daudz dažādu viedokļu par šo tēmu.
Veidojoties un paplašinoties tautu sakariem, līdz ar jauniem jēdzieniem, valodā tiek pārņemti arī to nosaukumi, jo ne vienmēr izdodas atrast vārdam latvisko aizstājēju. Tādā veidā valodā ienāk leksikas slānis, ko sauc par aizguvumiem. “Aizgūšana jau vienmēr ir bijusi normāla valodas dzīves funkcija, bet īpaša loma tai ir mūsdienu valodā.”1 Dažas valodas viegli pieņem citu valodu vārdus, bet citas tos negrib pieņemt. Lielākoties noraida svešvārdus vispār, īpaši tad, ja tie kādā tekstā ir lielā daudzumā.
Daudzus senus aizguvumus no slāvu, ģermāņu un Baltijas somu valodām cilvēki uztver par īstiem latviešu vārdiem (piem.- dvielis, grāmata, kleita, puķe, skola), bet īstus latviešu vārdus (piem.- blaivs, kamstis, laisma ) nemaz nav dzirdējuši.
Mūsdienās latviešu valoda nemaz nav iedomājama bez ienākušajiem svešcilsmes vārdiem (piem.- aktieris, banāns, koncerts, mode, opera u.c.). Mūsu valodā bijuši daudz svešvārdu ieplūdumi, bet nevajadzīgie vārdi pamazām atsijājušies. Pēc tautasdziesmām var noteikt, ka aizguvumi latviešu valodā sastopami jau sen.
Latviešu valodā ir sastopami arī ģermānismi (piem.- blašķe, vadmala, ziepes u.c.), slāvismi (šablis- zobens, sāņi- ragavas) un lībiešu ”jelgava”(pilsēta), no kuriem daļa sastopama arī mūsdienās.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1203781
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register