Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:746961
 
Author:
Evaluation:
Published: 02.08.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 15 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  ANOTĀCIJA    2
  ANNOTATION    3
  IEVADS    5
1.  LATVIJĀ AUGOŠIE GARŠAUGI    6
1.1.  Laksis (Allium ursinum)    6
1.2.  Parastā jeb pļavas skābene (Rumex acetosa)    6
1.3.  Zviedrijas paeglis jeb kadiķis (Juniperus communis)    7
1.4.  Lielā nātre (Urtica dioica)    7
1.5.  Ārstniecības lupstājs (Levisticum officinale)    8
1.6.  Pļavas ķimene (Carum carvi)    8
1.7.  Parastā raudene jeb oregano (Origanum vulgare)    9
1.8.  Smaržīgā kalme (Acorus calamus)    9
2.  LATVIJĀ AUDZĒTIE GARŠAUGI    10
2.1.  Dilles (Anethum)    10
2.2.  Rozmarīns (Rosmarinus officinalis)    10
2.3.  Gurķumētra jeb ārstniecības gurķene (Borago officinalis)    11
2.4.  Ārstniecības salvija (Salvia officinalis)    11
2.5.  Pētersīlis (Petroselinum sativum)    11
2.6.  Citronmētra jeb citronmelisa vai ārstniecības melisa (Melissa officinalis)    12
2.7.  Dārza baziliks (Ocimum basilicum)    12
2.8.  Parastais mārsils jeb timiāns (Thymus vulgaris)    12
2.9.  Piparmētra (Mentha piperita)    13
2.10.  Mārrutks (Armoracia rusticana)    13
3.  PĒTĪJUMU REZULTĀTI UN ANALĪZE    14
3.2.  Garšaugu apkopojums pa augu dzimtām un veģetācijas perioda pēc Brutānes D., Miškes I., Rjazancevas G., Vītoliņas L. Garšaugu rādītāja    15
3.3.  Garšaugu drogu saraksts pēc Brutānes D., Miškes I., Rjazancevas G., Vītoliņas L. Garšaugu rādītāja    17
3.4.  Pavāru viedoklis intervijās par garšaugu izmantošanu ēdienu gatavošanā    19
Extract

IEVADS
Ik dienas mēs sastopamies ar garšaugiem un garšvielām, nemaz nenojaušot to lielo daudzveidību un labās īpašības. No 1. augusta līdz 14. septembrim 2007. gadā notika pirmās Latvijas Augu vēstniecības vēlēšanas. No Madonas rajona par garšaugu vēstnieku kļuva par meža loku dēvētais laksis. Kopā ar 25 citu rajonu vēstniekiem laksis veido Latvijas Augu vēstniecību, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību dabas daudzveidības saglabāšanai un savvaļas augu aizsardzībai. Latvijas Augu vēstniecības vēlēšanas rīkoja Latvijas Dabas fonds.
Pētījuma objekts: garšaugu īpatnības.
Pētījuma priekšmets: Latvijā augošie un audzētie garšaugi.
Pētījuma bāze: Lubānas novada Indrānu pagasta „Puķītes”, Lubānas vidusskola, Brutānes D., Miškes I., Rjazancevas G., Vītoliņas L. Garšaugu rādītājs.
Darba tēma: Latvijā augošie un audzētie garšaugi.
Darba mērķis: Iepazīties un izpētīt Latvijā augošos un visvairāk audzētos garšaugus.
Darba uzdevumi:
1. Noskaidrot, kādi ir Latvijā augošie un visvairāk audzētie garšaugi.
2. Uzzināt par garšaugu nozīmi cilvēka uzturā.
3. Informēt savus skolasbiedrus un skolotājus par garšaugu labajām īpašībām uz mūsu organismu.
4. Grāmatas analīze pēc Brutānes D., Miškes I., Rjazancevas G., Vītoliņas L. Garšaugu rādītāja.
5. Veikt intervijas un analizēt iegūtos datus.
6. Iemācīties strādāt pētniecisko darbu.
Hipotēze: Latvijā audzēto garšaugu ir vairāk nekā savvaļā sastopamo.
Darbā izmantotās metodes: literatūras analīze, interviju veikšana, grāmatas analīze, praktiskā pētījuma veikšana, tabulu un diagrammu veidošana.
Darba struktūra: darbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, 22 apakšnodaļām, 27 lpp., 2 stabiņu diagrammām, 3 tabulām, 2 fotogrāfijām, 15 izmantotajiem informācijas avotiem un 5 pielikumiem.

1. LATVIJĀ AUGOŠIE GARŠAUGI
1.1.Laksis (Allium ursinum)
Laksis ir ļoti veselīgs savvaļas augs (skatīt 3.att.). Laksi mēdz dēvēt arī par mežloku un kazu ķiplokiem. (6;35)
Laksis ir daudzgadīgs liliju dzimtas lakstaugs (skatīt 3.pielikumu). Lapas 2 (retāk 3), lancetiskas ar 3 – 5 cm plātni. Sastopams galvenokārt mežainās upju ielejās, ēnainos auglīgos mežos. Zied maijā, jūnijā. Ziedi balti, sakopoti čemuros stublāja galā.
Lakša jaunie dzinumi, sīpoli un lapas smaržo pēc ķiplokiem un ir jūtama jau pa gabalu no lakšu audzes. (15)

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register