Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:318434
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Not used
Time period viewed: 20th century (1900 A.D. to 1999 A.D.
2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    2
1.  Latvijas Bankas vēsture    4
2.  Latvijas Bankas galvenie mērķi, uzdevumi, instrumenti    5
3.  Latvijas Bankas naudas politika    8
4.  Latvijas Banka un eiro    11
  Secinājumi    13
  Literatūras saraksts    14
Extract

Latvijas Bankas vēsture

Vēsturiski bankas darbības pirms sākumi radās līdz ar tirdzniecības attīstību. Lai varētu norēķināties par pirkumiem ar citu zemju tirgotājiem, bija nepieciešams mainīt naudu. Vēsture liecina, ka pirmie naudas mainītāji bija itālieši. Viņi naudas mainīšanas operāciju veikšanai izmantoja galdu, kuru novietoja tirgu laukumā. Līdz ar to termins banka aizgūts no itāļu vārda banco. To var tulkot kā galdu, solu. Tajā gadījumā, ja kāds no tirgotājiem mēģināja naudas mainīšanas laikā piekrāpt savu klientu, galds tika salauzts, tas nozīmēja bankrotu.
Latvijā centrālās bankas funkcijas pilda Latvijas Banka, kura tika nodibināta 1922.gada 19.novembrī un tika atjaunota- 1990.gada 2. martā.
Latvijas Banka līdz ar Latvijas valsti veidojās laikā starp diviem pasaules kariem, kas lielā mērā noteica un ietekmēja visas norises valstī, t.sk. arī naudas sistēmas un naudas politikas attīstību. 1922. gada 7. septembrī Satversmes sapulce pieņēma likumu par Latvijas Bankas dibināšanu. Lai varētu realizēt sekmīgu monetāro politiku, Latvijas Bankai tika piešķirtas emisijas tiesības. Jau 1922. gada 2. novembrī Latvijas Banka laida apgrozībā 10 latu pagaidu banknotes.
1990. gadā 31. jūlijā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmumu tika apstiprināti LB pagaidu statūti, tātad faktiski nodibinājās Latvijas Banka. Taču toreiz to vēl nevarēja saukt par centrālo banku, jo tā nepildija vienu no galvenajām funkcijām- emisijas funkciju. Emisija joprojām bija PSRS Valsts Bankas Latvijas Republikas bankas kompetencē. Latvijas Republikas Augstākajā Padomē 1992. gada 19. maijā tika pieņemts likums “Par Latvijas Banku”, kurā noteica, ka Latvijas Banka saskaņa likumiem izdod saistošus noteikumus komercbankām un citām kredītiestādēm, kā arī citām fiziskām un juridiskām personām visos jautājumos, kas saistīti ar bankas operācijām, kā arī veic kredītiestāžu darbības uzraudzību, kontroli un revīziju.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register