Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:447406
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.02.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 9 units
References: Not used
Extract

Latvijas Banka kā Centrālā banka ir ekonomiski neatkarīga. Tai ir savi ienākumi, un tā nav atkarīga no valsts budžeta asignējumiem. Peļņu Centrālā banka līdz šim sadalīja pamatkapitāla, rezerves un rīcības kapitāla palielināšanai. Sakarā ar š.g. novembrī Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā '' Par Latvijas Banku '' noteikts, ka Latvijas Bankai no šā gada jāpārskaita budžetā 25 % no gūtās peļņas, jo Latvijas Banka tiek pielīdzināta uzņēmumiem, kuriem jāmaksā ienākuma nodoklis.
Latvijas Bankas uzdevums nav iegūt maksimālo peļņu, bet nodrošināt nacionālās valūtas stabilitāti, kas tiek panākta ar naudas emisijas kontroli. Latvijas Bankai ir naudas emisijas monopoltiesības. Latvijā emisijas kontrole reāli kļuva iespējama pēc Latvijas rubļa atdalīšanās no Krievijas rubļa, kas notika naudas reformas rezultātā 1992.gada 20,jūlijā. Rezultātā tika nodrošināta Latvijas naudas stabilitāte.
Vairāku cēloņu dēļ valdība cenšas kontrolēt naudas piedāvājumu. Ja cenas paaugstinās un var rasties bažas, ka paaugstināsies inflācijas līmenis, valdība var censties samazināt naudas piedāvājumu vai arī samazināt inflācijas tempus. Turpretim, ja ir vērojams ekonomikas apsīkums, valdība var censties palielināt kopējos izdevumus, ļaujot palielināt naudas piedāvājumu. Pasākumus, ko izmanto naudas piedāvājuma regulēšanai, sauc par monetāro politiku, un viens no Latvijas Bankas pamatuzdevumiem ir monetārās politikas īstenošana.


Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register