Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:651238
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.12.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 15 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Eiropas Savienības ekonomikas sistēma un biznesa vieta tajā    4
  Lobisms un interešu pārstāvniecība Eiropas Savienības līmenī    9
  Latvijas uzņēmumu interešu pārstāvniecība Eiropas Savienībā    15
  Secinājumi    17
  Izmantotā literatūra    18
Extract

Šī referāta ietvaros centīšos veidot priekšstatu par Latvijas biznesa grupu interešu pārstāvniecību Eiropas Savienībā. Galvenā darba tēze ir tāda, ka Latvijas biznesa grupu intereses ir diezgan vāji pārstāvētas Eiropas līmenī, dažādu iemeslu dēļ. To iemeslu dēļ ir informācijas un zināšanu trūkums.
Referātā tiks piedāvāts pārskats par Eiropas Savienības ekonomisko politiku un tās sistēmas kopumā. Referātā izmantotās metodes ir situācijas izpēte un salīdzinošā analīze, tiesību aktu un politikas plānošanas dokumentu analīze, teorētiskās literatūras izpēte un dažādu avotu interviju analīzes.
Referāta pamatdaļa sākas ar uzņēmējdarbības vietas noskaidrošanu kopējā Eiropas Savienības ekonomiskajā sistēmā. Atsevišķa uzmanība tiks pievērsta tieši mazo un vidējo uzņēmumu politikai Eiropas Savienībā. Interešu grupas spēlē vienu no vadošām lomām visās demokrātiskajās politiskajās sistēmās, kurās privātas organizācijas reprezentē pilsonisko sabiedrību politikas veidošanas procesā.
Lobisms ir viens no galvenajiem ietekmes instrumentiem, ko var pielietot attiecība gan pret nacionālo valdību, gan pret Eiropas Savienības politiķiem, birokrātiju un institūcijām kopumā.
Indivīdu un indivīdu grupu skaits, kas meklē un cenšas panākt ietekmi uz Eiropas Savienības politiskajiem procesiem, kopš 1980. gadiem ir ievērojami pieaudzis. Līdz 1980. gadam pastāvēja ap 500 interešu grupām ar saviem birojiem Briselē, taču līdz 1990. gadu vidum šīs skaits daudzkārt palielinājies un turpināja pieaugt. Uz doto brīdi lobistu skaits, kas darbojas Briselē kopš tiem laikiem ir krietni daudz pieaudzis. Politiska procesa lobēšana no privāto uzņēmumu puses tā īsti sākās tikai 1970. – 1980. gados, kad valdības sāka uzstādīt savus standartus tirdzniecības sfērā un uzņēmējdarbībā, ieviešot jaunus noteikumus ekonomiskajā un sociālajā dzīvē.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register