Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:739072
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.12.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 18 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Tauku raksturojums un nozīme uzturā    5
  Taukvielu lietošanas paradumi saistībā ar personas dzimumu un dzīvesvietu    5
  Taukvielu izvēle saistībā ar ienākumiem uz vienu ģimenes locekli    6
  Taukvielu patēriņš uzturā un izglītības līmenis    6
  Pētījuma rezultāti    7
  Respondentu raksturojums    7
  Taukvielu lietošanas raksturojums Latvijas iedzīvotāju vidū    7
  Taukvielu lietošanas uzturā ietekmējošie faktori    8
  Taukvielu lietošana saistībā ar dzimumu    8
  Rezultāti taukvielu lietošanai saistībā ar dzīvesvietu    9
  Sociālekonomiskie faktori, kuri ietekmē taukvielu lietošanu    11
  Taukvielu lietošanai saistībā ar ienākumiem    11
  Taukvielu lietošanai saistībā ar izglītības līmeni    12
  SECINĀJUMI    13
  Izmantotā literatūra    14
  PIELIKUMI    15
Extract

Tauku raksturojums un nozīme uzturā
Tauki cilvēka organismā lielākoties kalpo kā enerģijas avots. Tomēr tie pilda arī daudzas citas funkcijas organismā, piemēram, nepiesātinātās taukskābes ietilpst citoplazmas un šūnapvalku sastāvā, kā arī piedalās bioloģiski aktīvo vielu veidošanas procesos. Cilvēka organismā tauki veido arī enerģijas rezerves taukaudos, kas pilda aizsargfunkcijas, jo pasargā organismu no atdzišanas, kā arī amortizē iekšējos orgānus.
Tauki nodrošina organismu ar enerģiju un svarīgām taukskābēm, no kurām dažas palīdz uzsūkt taukos šķīstošos vitamīnus – kalciferolu (vitamīns D), tokoferolu (vitamīns E), filohinonu (vitamīns K) un retinolu (vitamīns A). Tajā pašā laikā liels piesātināto taukskābju patēriņš ir saistīts ar palielinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu, un onkoloģiskajām slimībām.
Tauki ir organiski savienojumi – glicerīna un taukskābju esteri. Dabiskajos taukos sastopamas apmēram 50 dažādas taukskābes. Tauki tiek klasificēti pēc taukskābju piesātinājuma pakāpes – attiecīgi piesātinātajās un nepiesātinātajās taukskābēs.
Pēc uztura speciālistu domām, cik iespējams, jāierobežo piesātināto taukskābju, piemēram, miristīnskābes, stearīnskābes, palmitīnskābes un holesterīna pastiprināta uzņemšana ar uzturu, jo tas izraisa zema blīvuma lipoproteīdu līmeņa pieaugumu plazmā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register