Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:640578
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Not used
Extract

Orgānu transplantācija uzskatāma par vienu no nozīmīgākajiem medicīnas sasniegumiem pagājušajā gadsimtā, kas glābj dzīvību daudziem tūkstošiem pacientu ar nieru, aknu vai sirds mazspēju. Pirmā sekmīgā nieru transplantācija pasaulē tika veikta 1954. gadā. Pašlaik Latvijā katru gadu tiek veiktas aptuveni 70 nieru transplantācijas. 2002. gadā Latvijā izdarīta arī pirmā sirds transplantācija.
„Mūsdienu transplantoloģijas pirmsākumi, ja var ticēt vēstures grāmatās rakstītam, meklējami jau 800 gadu pirms Kristus Indijā, kad tā laika ķirurgs Susrata kādam nelaimīgam, kas cīņā bija zaudējis degunu, atjaunoja to no ādas lēveriem.”
Gita Krastiņa(www.tvnet.lv)
Lai kā arī necentās senie ķirurgi, mēģinot pārstādīt dažādus orgānus gan no suņa, gan pērtiķa, vērā ņemami panākumi netika gūti. Recipienta organisms vienmēr atgrūda svešo orgānu. Bet arī šie eksperimenti bija nepieciešami, lai pilnveidotu operāciju tehniku. Ko var transplantēt? Pasaulē pirmā sekmīgā sirds operācija tika veikta 1967. gada decembrī Keiptaunā, par kuru ķirurgs Kristians Bernards saņēma Nobela prēmiju. (Latvijā pirmā sirds operācija 2002. gada 10. aprīlī).
ASV katru gadu tiek veiktas ap 2300 sirds transplantāciju. Lai gan ķirurgi šādas operācijas tehniski prata veikt labi, lielā pacientu mirstība pēc pāris gadiem atvēsināja entuziasmu veikt operācijas. Kopš 1981. gada pasaulē tiek veikta sirds plaušu transplantācija. Pirmais šāda veida transplantāts funkcionēja 5 gadus. Apmēram 80% pacientu pēc sirds operācijas nodzīvo ilgāk par gadu, bet pēc sirds plaušu operācijas 60% pacientu nodzīvo ilgāk par gadu. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register