Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:824224
 
Evaluation:
Published: 31.05.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads    3
2.  Ietvertā (līdzdalības)novērojuma vēsture un būtība    3
3.  Līdzdalības (ietvertā) novērojuma vēsture un būtība    4
4.  Iespējamās pētnieka lomas līdzdalības novērojumā    5
5.  Līdzdalības novērojuma process    6
6.  Līdzdalības novērojuma plusi    8
7.  Līdzdalības novērojuma mīnusi    8
8.  Secinājumi    9
  Atsauces    10
  Izmatotā literatūra    11
Extract

Iesākot rakstīt savu referātu, vispirms vēlos pamatot savu izvēli, kāpēc tā it tāda. No džādajiem kvalitatīvo pētījumu veidiem (fokusgrupas intervijas, padziļinātā intervija, gadījuma izpēte u.c.) šajā gadījumā esmu nodomājis rakstīt par ietverto jeb līddalības novērojumu (participant observation). Šī pētījuma metode mani saista tieši ar to, ka te parādās visai liela iespēja ļoti ilgi (atkarībā no pētījuma mērķiem un noteiktajiem uzdevumiem) būt kontaktā ar novērojamo objektu vai objektiem. Novērojuma process man šķiet visai interesants un piedāvā uzzināt daudz ko jauna un varbūt līdz šim vēl neatklāta.
Ja runājam par paša darba uzbūvi, tad tas būs pakāpenisks un sistemātisks, tas ir, iepazīstināšana ar šīs metodes detaļām, tajā ieskaitot un ņemot vērā metodes problemātiku, priekšrocības, reālo izmantošanu praksē un ikdienā, kā arī citiem, manuprāt, ne mazāk svarīgiem un būtiskiem aspektiem.
Ceru, ka, balstoties un izmantojot dažādos izziņas materiālus un arī pašam izsakot savus uzskatus, un pielietojot analizēšanas spējas, būšu nonācis pie sekmīga gala rezultāta. Bet, kas, manuprāt, ir pats galvenais, lai šis darbs man tālākā nākotnē palīdzētu šīs metodes pielietošanā un labu rezultātu ieguvē.
No sākuma vēlos precīzi definēt, kas ir šī metode. Tātad, par līdzdalības jeb ietverto novērošanu sauc “socioloģiskās izpētes formu, kur, iekļaujoties sociālās situācijs izpētē, pētnieks uzņemas izpildīt kādu noteiktu lomu”1.
Nedaudz ieskatoties vēsturiskā perspektīvā par līdzdalības novērojumu, var teikt, ka tā pirmsākumi ir meklējami ne tik senā pagātnē (pareizāk sakot, relatīvi nesen). Šo metodi ir sākuši pielietot sociālantropologi savā lauku darbā, kā arī Čikāgas skolas pārstāvji, pētot urbāno vidi. Šeit var minēt tādus piemērus kā Lauda Humpreja homoseksuālistu uzvedība spētīšanu (1970), Džona Loflanda kustības “Pastardienas kulta” pētīšana (1966), kā arī klasisks socioloģijas piemērs – Viljama Vaita pētnieciskais novērošanas darbs “Street Cover Society” (1955), kurā viņš trīs gadu garumā pētīja kādā ASV pilsētas graustu rajonā dzīvojošo itāļu emigrantu dzīvi2. Tāpat šo metodi daudz ir pielietojuši antropologi.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register