Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:921699
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.10.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Latvijas teritorijā bija izveidojušās 4 patstāvīgas valstiņas, Rīgas arhibīskapija aptvēra tagadējo Vidzemi un Latgali. Arhibīskapijas valdnieks bija Rīgas arhibīskaps, kuram bija pakļauti visi pārējie kungi. Arhibīskaps bija savas zemes augstākais tiesnesis, bet soģa amatu viņš nedrīkstēja pildīt. Arhibīskpija bija sadalīta 23 draudžu novados. Visu arhibīskapiju apjoza Livonijas ordeņa zemes, un tās uzskatīja sevi par arhibīskapijas militāro aizstāvi.
Rīgas arhibīskaps, kurš bija laicīgais, garīgais un Livonijas ordeņa Vidzemes, Latgales un Zemgales valdījumu garīgais galva un galvenais bīskaps Igaunijas pilsētu, Prūsijas pilsētu bīskapiem. Arhibīskapa prombūtnes laikā arhibīskapiju pārvaldīja Rīgas prāvests ar domkapitulu.
Rīgas domkapituls ievēlēja bīskapus kopš 1223.g. Ievēlētos sauca par elektiem, pēc ievēlēšanas tos sūtīja uz Romu, lai pāvests tos investētu amatā. Livonijas ordenis sāka iejaukties arhibīskapu iecelšanā 15.gs., lai panāktu sev vēlamu rezultātu.
Livonijas ordeņa valsts.
Livonijas ordeņa valsts bija Vācu ordeņa ziemeļu atzars. Vācu ordenis bija bruņinieku mūku ordenis. Dzīvi ordenī sīki regulēja tā statūti, kas noteica brāļu reliģiskos pienākumus un kopdzīvi konventos, un deva instrukcijas par sodiem.
Vācu ordeņa galva bija virsmestrs, kam pakļauts bija Livonijas mestrs. 15.gs. Livonijas ordenī bija izveidojušās 2 naidīgas partijas – reinieši un vestfāļi, kas sacentās savā starpā pēc mestra, atbildīgo un ienesīgo amatiem.
Livonijas valsts bija iedalīta militāri administratīvajos novados – komturejās un fogtejās. To pavēlnieki bija komturi un fogti. Komturam vai fogtam bija pakļauti visi pilī dzīvojošoe ordeņa brāļi. Brāļi bruņinieki bija profesionāli karotāji, dižciltīgie.
Livonijas ordeņa valsts aptvēra visu tagadējo Zemgali, dienvidaustrumu Latgali, daļu Vidzemes pie Gaujas, lielāko daļi Igaunijas un 2/3 Kurzemes. 1305.g. ordenis ieguva Daugavgrīvu un tās apkaimi. Liv.ordeņa valsts bija vienīgā, kas veidoja nepārtrauktu teritoriju.
Latvijas vācbrāļi ieradās pēc 1236.g. Durbes kaujas . Vācbrāļi kopā ar krusta karotājiem turpināja Latvijas valstiņu un maztautu iekarošanu un 1290.g.- Vācu ordeņa Livonijas atzars bija kļuvis par spēcīgāko militāro varu un lielāko zemes valdītāju visā viduslaiku Latvijā.
Statūti.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1182961
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register