Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:139355
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.03.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Extract

Maize ir ne tikai rupjmaizes vai baltmaizes klaipiņš. Mūsu tautai maize ir arī ēdiena simbols. Ar vārdiem "dienišķā maize" saprotam tos pārtikas produktus, bez kuriem mēs vienkārši neizdzīvotu. Vai esat pamanījuši, ka maizi ēdam katru dienu un tā nekad neapnīk? Ar maizi sastopamies katru dienu. Bez tās neiztikt ne vienkāršās brokastīs, ne ikdienas pusdienās, ne svētku reizē. Maize ir viens no būtiskākajiem atklājumiem cilvēces pastāvēšanas vēsturē, grūti apstrīdēt vai apgāzt.
Cilvēki jau pirms 15 tūkstošiem gadu vākuši un kultivējuši graudzāles, no kurām cēlušies mūsdienās pazīstamie mieži, kvieši, auzas un rudzi. Akmens laikmeta cilvēki ēduši nepārstrādātus graudus, līdz iemācījušies tos saberzt un sajaukt ar ūdeni. Tā radās pirmie dzirnakmeņi, pirmie milti un maize šķidras putras veidā. Par maizes dzimteni var dēvēt Ēģipti, jo šīs zemes iedzīvotāji bija pirmie , kas atklāja maizes mīklas īpašību - skābšanu, pamanīja likumsakarības starp mīklas mīcīšanas ilgumu un maizes garšas uzlabošanos. Tika radīta arī pirmā maizes krāsns no Nīlas māliem. Latvijā ap 12. gs., kad plācenīši pārtapa par raudzētu rudzu maizi, cepšanas tehnoloģijas pamazām sāka atšķirties. Laukos maizi cepa mājas apstākļos, turpretim pilsētās, kur attīstījās tirdzniecība un palielinājās iedzīvotāju skaits, pieauga arī pieprasījums pēc maizes. Rīgā un citās lielākajās tālaika pilsētās sāka veidoties primitīvas maizes ceptuves. Tajās maizi cepa 16-24 stundas diennaktī. Radās jauns amats - maiznieki.
Mainoties maizes sortimentam un kvalitātei šodien maizes ražošanā ir ieviestas mūsdienu tehnoloģijas, nodrošinot nepārtrauktas ražošanas plūsmu : maizes cepšanu, atdzesēšanu, sagriešanu, iesaiņošanu. Ja vajadzīgs – arī maizes sasaldēšanu, uzglabāšanu saldētavās un atsaldēšanu.
Eiropas kopienas dalībvalstis gadu gaitā bija izveidojušas savas klasifikācijas sistēmas, vai arī izmantoja starptautiskās sistēmas, lai klasificētu ekonomisko darbību. 1990.gada 24. oktobrī oficiālajā Eiropas kopienas vēstnesī Nr. L293/33 tika publicēti Eiropas Ministru padomes apstiprinātie Noteikumi, kas noteica, ka Eiropas kopienas dalībvalstīs ar 1993. gadu jāievieš NACE 1. red. , kas sagatavots par pamatu izmantojot Eiropas Savienības Ekonomiskās darbības statistisko klasifikāciju. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register