Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:892876
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.12.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Livonijas karš(1558.-1583.) bija iznīcinājis trīs ceturtdaļas no visām zemnieku sētām , un, protams, arī baznīcas gandrīz visas bija izpostītas. Pilsētās, ciemos un pilīs atradās pussagruvušas baznīcas, garīdznieku skaits bija niecīgs.
Latviešu tauta bija bez jebkādām grāmatām, bez skolām, bez garīgas kopšanas.
Livonijas ordenis jau no 1557. gada iekasēja skolas naudu no zemniekiem, bet negādāja par zemnieku garīgām vajadzībām, kas bija kļuvusi aktuāla pēc Reformācijas kustības. Kurzemes un Zemgales hercogs Gothards Ketlers ir pazīstams ar baznīcu un skolu dibināšanu. Hercoga uzdevuma Jelgavas mācītājs, superintendants Stefans Bīlovs ap 1565. gadu veica pirmo baznīcas vizitāciju Kurzemē un Zemgalē. S. Bīlovs apmeklēja Jelgavas, Dobeles, Bauskas lielākās un citās hercogistes pilsētās mazās baznīcas un kapelas. S Bīlovs konstatēja, ka Kurzemē un Zemgalē ir 35 baznīcas – mazas, pussagruvušas, sliktā stāvoklī, bet lielākas baznīcas ir tikai Jelgavā, Dobelē un Bauskā. Par redzēto S. Bīlovs bija tik satriekts, ka atteicas no superintendanta amata un devas uz Vāciju. Kad hercogs mēģināja pierunāt S. Bīlovu palikt savā amatā, viņš atteica, ka “superintendantam Kurzemē vajadzīgas 14 sevišķas īpašības, tai skatā liela pazemība, darbs un liela pacietība, bet viņam tādu neesot”.
1567. gada 28. februārī Rīga sasauca Bruņinieku landtāgu , lai izlemtu jautājumu par baznīcu, skolu un nespējnieku patversmju dibināšanu. Bruņinieku landtāgs, iepazinies ar S. Bīlova vizitācijas dokumentiem, hercoga Ketlera nodomu atbalstīja 1567. gada 28. februāra recess (vienošanas, lēmums) paredzēja atjaunot vai nodibināt 70 baznīcas, no tām 27 – Zemgalē, 43 – Kurzemē.
Saskaņa ar Gotharda Ketlera 1567. gada 28. februāra recesu sāka būvēt baznīcas arī Jelgavas rajonā. Zināms, ka Livonijas ordeņa laikos Jelgavas apkaimē jau bijušas baznīcas , bet diezgan “panīkušas”. Hercoga recess paredzēja nodibināt mācītājmuižu un baznīcas (mācītāja) pagastu. Tika noteiktas nodevas , kuras ievācamas no draudzes locekļiem mācītāja atalgošanai. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register