Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:959257
 
Evaluation:
Published: 27.01.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Iedzīvotāju migrācija    4
1.1.  Migrācijas veidi    5
2.  Rasu un etniskā struktūra    7
3.  Etnisko attiecību socioloģiskais skatījums    9
4.  Iedzīvotāju migrācija Latvijā    11
  Izmantotā literatūra    23
Extract

Iedzīvotāju migrācija

Pasaules iedzīvotāju skaitu nosaka dabiskie bioloģiskie procesi – iedzīvotāju ataudze-, taču atsevišķu reģionu un valstu iedzīvotāju skaits mainās arī cilvēku mehāniskās kustības – migrācijas rezultātā. Migrācija ir iedzīvotāju pārvietošanās vienas valsts teritorijā vai pārceļošana no vienas valsts uz citu valsti.
Iedzīvotāju migrācija ir pastāvējusi visā cilvēces vēsturē. To izraisījuši gan ekonomiski ( nepieciešamība iegūt jaunas apstrādājamas zemes vai dabas bagātības), gan sociāli (labāku dzīves un darba apstākļu meklējumi) un politiski ( piespiedu iedzīvotāju pārvietošana, patvēruma meklējumi) apstākļi. Vienlaikus pasaulē notiek arī reemigrācijas process. Reemigrācija – bijušo emigrantu(iedzīvotāji, kuri izceļoja vai nu piespiedu kārtā, vai – brīvprātīgi)(izbraucēju) atgriešanās atpakaļ dzimtenē. Reemigrācija notiek politisku( bijušo kolonistu, politisku bēgļu vai deportētu personu repatriācija) vai ekonomisku ( darba migrantu atgriešanās) pārmaiņu dēļ. ( Jankevics, Melbārde, 2001 : 23)
Vēsturē zināmas lielas masveida migrācijas, kuras izraisīja brīvu lauksaimniecības zemju trūkumu un pārapdzīvotība atsevišķās teritorijās ( ģermāņu „izplešanās” Eiropā, klejotāju lopkopju – Centrālāzijā, arābu – Ziemeļāfrikā un Indostānā mūsu ēras pirmajā gadu tūkstotī).
Sevišķi „kustīgi” dažādos vēstures posmos bijuši eiropieši, kas migrēja gan Eiropas ietvaros, gan uz citiem kontinentiem. Lielie ģeogrāfiskie atklājumi bija sākums eiropiešu migrācijai uz kolonizējamajām zemēm. Kolonisti izveidoja ASV, Kanādas, Austrālijas un Jaunzēlandes valsti, DĀR. Eiropiešu izceļošana uz Jauno pasauli – Ameriku turpinājās arī vēlāk. Līdz 20. gs. 40. gadiem tur bija devušies jau aptuveni 60 miljoni cilvēku, no tiem 1/3 bija Lielbritānijas iedzīvotāji. ( Jankevics, Melbārde, 2001 : 23)
Koloniālā politika izraisīja pirmo starpkontinentālo piespiedu migrāciju: no Āfrikas tika izvesti vergi uz ASV. 20. gadsimtā nozīmīgākā piespiedu migrācija bija aptuveni 30 miljonu cilvēku deportācija Vācijas okupētajās zemēs.
Dienvidāzijā notika nozīmīga darbaspēka migrācija. No Ķīnas, Taizemes, Filipīnām, Indijas cilvēki devās darba meklējumos uz Singapūru, Havaju salām, Jaunzēlandi, arī ASV un Eiropu. ( Jankevics, Melbārde, 2001 : 24)
Mūsdienās iedzīvotāju migrāciju izraisa vēlēšanās iegūt labākus darba un dzīves apstākļus vai sociālu un politisku drošību. Tā uz valstīm ar augstāku dzīves līmeni – Rietumeiropu, ASV, Kanādu – plūst lielas emigrantu straumes no Āzijas, Latīņamerikas, Āfrikas. ASV un Kanādu, tāpat kā Austrāliju, var uzskatīt par imigrantu zemēm, jo šo valstu pamatiedzīvotāju ( indiāņu, aborigēnu) īpatsvars iedzīvotāju sastāvā ir niecīgs. ( Jankevics, Melbārde, 2001 : 24)

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1185470
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register