Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:221167
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.01.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Mīts ir izdomājums, kurš guvis visas
sabiedrības atzinību
Platons

Mani jau sen neapmierina mana “galva”. Kasešu mehānisms nestrādā vairs nekādā jēgā, radiostacijās vairs nespēlē manu mīļāko mūziku. Tātad radies nopietns iemesls iegādāties kaut ko jaunu. Kādam informācijas nesēju izvēlēties? Kasetes apnikušas? Varbūt izvēlēties CD? MD? Vai tomēr strauji progresējošajam MP3.

Šķiet šādas izvēles priekšā ir daudzi. Ar kasetēm, CD un MD viss takā būtu skaidrs. Bet MP3 miglā tīts – vienas vienīgas neskaidrības, it sevišķi cilvēkiem kuri tālu stāv no informācijas (datoru) tehnoloģijām. Savukārt, visur, kur ir informācijas deficīts, rodas dažādi mīti. Īpaši aktīvi mītus rada pašdarbība, bet it sevišķi reklāmas.
Reklāma jebkuru Homēru aptīs ap pirkstu. Skaistā Helēna tagad “bīda” ābolu sulu, Ahilejs pārdod apavus, bet Odisejs rīko kruīzus pa jūru.
Ja kas, kamēr Šlimans nebija izpētījis Romas drupas, Homēru uzskatīja par pasaku rakstnieku. Ko varēja redzēt aklais tālās pasaules malās, ja nemaz nebija tur bijis?! Robeža starp realitāti un izdomājumu mūsu saulē ir ļoti trausla, izplūdusi un mainīga. Tas, kas vakar bija tikai izdomājums un sapnis, rīt jau var būt zinātniski pierādīts un atzīts fakts. Pamēģiniet atcerēties (kurš var) pirmos kompaktdisku atskaņotājus. To radītais estētiskais šoks bija saistīts ar pilnīgu, lenšu ierakstiem piemītošo, trokšņu neesamību. Tad cilvēkiem atvērās acis, un kļuva skaidrs, ka pirmie CD atskaņotāji un pirmie CD nav nekāda pilnība. Patreiz progress jau ir ievērojams, un īpaši CD ir kļuvuši par etalonu jaunajām tehnoloģijām. Bet tās kādreiz var attīstīties līdz pavisam jaunam kvalitatīvam līmenim. Un tad XX gadsimta beigu kurlo homēru radītais mīts kļūs par visīstāko patiesību.

Pirmais mīts, optimistiskais:
izmantojot kodēšanas ātrumu 128-160kb/s, tiek panākta skanējuma kvalitāte, kura ir neatšķirama no oriģināla kompaktdiskā.

Teikšu uzreiz, šo mītu netaisos nogalināt, tikai paņemšu un uzšķērdīšu to pa šuvēm, un paskatīšos kas tam iekšā. Kādēļ bojāt cilvēkiem garastāvokli? Ticība CD-kvalitātei silda daudzus – arī daudzos MP3 atbalstītājus, arī ierakstu kompānijas, kuras cīnās pret pirātismu. Par ierakstu kompāniju likstām parunāsim vēlāk, bet tagad atgriežamies pie tēmas.
Gadus piecus atpakaļ pat publikācijā, kā CD kvalitātei atbilstošo ciparu minēja 128kb/s . Vēl aizvien šāds bitrate pārsvarā tiek izmantots interneta failu apmaiņu sistēmās, lai gan nepieciešama pāris lāču dalība, lai šo failu saspiesto skanējumu pielīdzinātu kompaktdiskam. Salīdzināt jau var , bet pielīdzināt - nekādā gadījumā.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register