Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:943993
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.01.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Atrašanās dabā. Naftas iegulas atrodas Zemes dzīlēs dažādo dziļumos, kur nafta piepilda brīvo telpu starp necaurlaidīgiem iežiem, kā arī iespiežas porainos iežos.
Naftu iegūst, izdarot urbumus zemē. Ja nafta ir bagāta ar gāzēm, tad gāzu spiediena dēļ tā pati izplūst Zemes virspusē. Ja gāzu spiediens nav pietiekams, naftas slānī iesūknē gaisu vai ūdeni un tādejādi mākslīgi rada nepieciešamo spiedienu.
Naftas ieguves un atklāto naftas iegulu ziņā Padomju Savienība ieņem pirmo vietu pasaulē .Padomju Savienībā 1965. gadā ieguva 243 milj. t. naftas , bet 1975. gadā ieguva 491 milj. t. naftas.
Fizikālās īpašības. Nafta ir tumšs, eļļains šķidrums ar īpatnēju smaku. Tā nedaudz vieglāka par ūdeni un ūdenī praktiski nešķīst. Naftai nav noteiktas viršanas temperatūras. Tā pārtvaicējas plašā temperatūru intervālā. Tas norāda, ka nafta ir vielu maisījums.
Naftas sastāvs. Nafta sastāv galvenokārt no ogļūdeņražiem. Tās ķīmiskais sastāvs dažādās atradnēs ir atšķirīgs. Rietumukrainas, pretī Embas un Baku nafta sastāv galvenokārt no cikloparafīniem. Permas nafta satur daudz aromātisko ogļūdeņražu.
Naftas produkti un to izmantošana. Ja naftu pārtvaicē (destilē), iegūst dažādus naftas produktus.
Naftas pārtvaices procesā vispirms no naftas izdalās gāzveida ogļūdeņraži (galvenokārt metāns ). Pēc tam pārtvaicējas ogļūdeņraži ar nelielu molekulmasu, kuru viršanas temperatūras ir samērā zemas. Maisījuma viršanas temperatūrai arvien paaugstinoties, sāk pārtvaicēties ogļūdeņraži ar lielāku molekulmasu. Pakāpeniski paaugstinot pārtvaices temperatūru un kondensējot pārtvaices produktus, iegūst atsevišķas naftas frakcijas. Parasti iegūst trīs galvenās frakcijas, kuras pēc tam pārtvaices procesā sadalās vēl citās sastāvdaļās.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1154352
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register