Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:414991
 
Evaluation:
Published: 15.01.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Monētas Latvijā    10
  Latvijas monētas šodien    15
  Starptautiskās monētu programmas    17
  Izmantotā literatūra    21
Extract

Likumsakarīgs turpinājums neatkarīgas valsts proklamēšanai ir centrālās valsts bankas izveide. 1922. gada 19. septembrī Ministru kabinets apstiprināja Latvijas Bankas statūtus. Banku dibināja kā autonomu valsts uzņēmumu ar emisijas tiesībām. Centrālā banka ir viens no valsts simboliem. Pēc arhitekta Augusta Reinberga (1860-1908) projekta XX gs. sākumā tapusi viena no pēdējām Rīgas eklektisma stila celtnēm kļuva par Latvijas Bankas galveno ēku. Šim namam bijuši dažādi saimnieki, un tas piedzīvojis ievērojamas pārvērtības, bet visos laikos te atradusies banka ar savu īpatnējo darba vidi, tāpēc ēka un interjers ir labi saglabājušies līdz pat mūsdienām, tajā izdevies apvienot vēsturisko ar moderno.
Par pirmo Latvijas Bankas padomes priekšsēdētāju tika iecelts finanšu ministrs Ringolds Kalnings (1873-1940). 1926. gadā par padomes priekšsēdētāju kļuva tautsaimnieks Saeimas deputāts Rīgas Diskonta bankas direktors Jūlijs Celms (1879-1935), bet 1931. gadā viņu nomainīja Ādolfs Klīve (1888-1974), kas vadīja padomi līdz Latvijas okupācijai 1940. gadā. Latvijas neatkarības gadu likumsakarīga pavadone bija tās nacionālā valūta. 1990. gadā Latvijas Banka atjaunota kā patstāvīga valsts centrālā banka un naudas emisijas centrs. Šādu statusu tai galīgi nostiprināja 1992. gadā pieņemtais likums “Par Latvijas Banku”. Latvijas Banku pārvalda padome, kuru vada Latvijas Republikas Saeimas iecelts prezidents. Latvijas Bankas padomes izveidotā valde operatīvi vada bankas praktisko darbu, bet bankas uzraudzību veic Saeima.
Svarīgākais Latvijas Bankas uzdevums ir, īstenot naudas politiku, regulēt naudas daudzumu apgrozībā, lai nodrošinātu cenu stabilitāti valstī. Latvijas nacionālās valūtas atjaunošanu sagatavoja Latvijas Banka sadarbībā ar Latvijas un ārvalstu konsultantiem. Sekmīgai patstāvīgai finanšu vides izveidei un ekonomiskos pārkārtojumus pavadošā inflācijas vīļņa pārvarēšanai kalpoja Latvijas rublis. Savukārt lata kā nacionālās valūtas atgriešanās valsts ekonomiskajā dzīvē stabilizēja tās norises un ļāva ikvienam sajust ne vien lepnumu par šīs naudas vēsturiskajām saknēm, bet arī rast attīstības pamatu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register