Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:182960
 
Evaluation:
Published: 05.02.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 10 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Nodokļi    4
1.1.  Nodokļu rašanās    4
1.2.  Nozīmīgākās nodokļu funkcijas un uzlikšanas pamatprincipi    6
2.  Nodokļu ieņēmumi    7
2.1.  Nodokļu ieņēmumi Bauskas rajonā un Iecavas pagastā    7
2.2.  Tiešo nodokļu ieņēmumu dinamika    10
2.3.  Netiešo nodokļu ieņēmumu dinamika    16
  Secinājumi    22
  Izmantotās literatūras saraksts    22
  Annotation    22
Extract

Nodokļu izcelšanās ir tikpat sena, cik sena ir mūsu civilizācija. Jau senos laikos cilvēki bija domājuši par nodokļu maksāšanu- valdnieki par to, kādus nodokļus uzlikt, pavalstnieki- kā no tiem izvairīties. Senajā Ēģiptē ar nodokli tika aplikta cepamā eļļa un izvairīties no nodokļu samaksāšanas praktiski nebija iespējams. Bija speciāli cilvēki- “skaitītāji”, kuri skatījās, kā eļļa tiek izmantota un vai tā netiek izmantota atkārtoti.
Romas impērijā pirmais nodoklis bija muitas nodoklis, un ar to aplika preču eksportu un importu. Cēzara Augusta laikā tika izveidots mantošanas nodoklis, kura likme bija 5% no mantojamās vērtības, izņēmums bija dāvanas laulātajiem draugiem un bērniem.
Latvijā, tā pat kā daudzviet citur, nodokļus pazina jau pirmie teritorijas iedzīvotāji. Senlatviešu nodokļi bija ikmēneša ziedojumi Mārai, Jumim un Rūsiņam. Vēlākos gadsimtos, kad Latvijas teritorijā valdīja gan vāci, gan zviedri, gan krievi u.c., nodokļi strauji mainījās, ja katram kņazam un muižkungam bija padomā savi nodokļi un nodevas. Par jaunas nodokļu sistēmas izveidi Latvijā sāka domāt tikai neatkarības laikā 1918.gadā.
Latvijā pirmajos gados pēc neatkarības iegūšanas valdīja liels haoss finansu jomā, un to vajadzēja savest kārtībā. Un 1920.g. 20.aprīlī Latvijā tika ieviests ienākuma nodoklis, kurš bija aizgūts no Krievijā 1916.g. izveidotā analogā likuma. 1924.g. piemēroja tirdzniecības un rūpniecības nodokli, bet arī tas bija aizgūts no Krievijas.
1921.g.16.septembrī izdeva valdības rīkojumu par nodokli nekustamajiem īpašumiem pilsētās un miestos. Procentu likmi katram gadam noteica Ministru kabinets, bet šī likme nedrīkstēja pārsniegts 4%. Ar šo pašu rīkojumu ieviesa līdzīgu nodokli arī no laiku nekustamās mantas. Saskaņa ar 1922.g. izdotajiem noteikumiem minēto nodokli valstij par labu no lauku nekustamajiem īpašumiem aprēķināja 1% apmērā no ienesīguma vērtības.
1921.g. ieviesa traktieru un viesnīcu apgrozījuma nodokli. Sākumā šo nodokli ņēma 15% apmērā pirmās šķiras uzņēmumos un vēlāk arī 10% apmērā otrās šķiras uzņēmumos, un dažāda veida vienreizējos sarīkojumos.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register