Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:460217
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Olbaltumvielas ir lielmolekulāri slāpekli saturoši savienojumi, kurus veido ar peptīdsaiti saistītas aminoskābes. Aminoskābju ķīmiskais sastāvs ir dažāds, bet visām ir divas raksturīgās ķīmiskās grupas – karboksilgrupa (- COOH) un aminogrupa (- NH2). Cilvēka organisma olbaltumvielas veido 20 dažādas aminoskābes. Cilvēka organismā ir ap 5 miljoni dažādu olbaltumvielu.
Daļa aminoskābju spēj pārvietoties cita citā, bet ir tādas, kuras organismā nespēj sintezēties un tāpēc ir jāuzņem ar uzturu. Šīs aminoskābes sauc par neaizvietojamām vai neaizstājamām aminoskābēm. Neaizstājamas ir 8 aminoskābes:
triptofāns, lizīns, leicīns, izoleicīns, metionīns, fenilalanīns, treonīns, valīns.
Olbaltumu uzturvērtība ir atkarīga no to bioloģiskās vērtības. Jebkura olbaltuma bioloģisko vērtību nosaka neaizstājamo aminoskābju savstarpējā attiecība, kurai vajadzētu maksimāli atbilst organisma vajadzībām.
Aminoskābju attiecības „ideālā” olbaltumvielā – mg aminoskābju/1 g olbaltumvielu:
Lizīns ~ 40 mg
Sēru saturošās aminoskābes ~ 10 mg…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register