Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:406499
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.05.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Olbaltumvielas ir dabiski biopolimēri – polipeptīdi, tās sastāv no vienkāršākām savā starpā saistītām molekulām – alfa-aminoskābēm, kuru skaits olbaltumvielas molekulā var būt vairāki simti vai pat tūkstoši. Olbaltumvielas satur oglekli, skābekli, ūdeņradi, slāpekli un dažkārt arī sēru. Visi dzīvības procesi ir saistīti ar olbaltumvielām.
Tā kā olbaltumvielu sastāvs ir ļoti dažāds, tad tos arī var daudzveidīgi klasificēt!

Iedalījums pēc molekulas uzbūves:
1) Fibrillārās olbaltumvielas.
2) Globulārās olbaltumvielas.

Visizplatītākās no šīm ir fibrillārās olbaltumvielas, kuras lielākoties ir ūdenī šķīstošas. Tās ir dzīvo organismu uzbūves elements, ietilpst muskuļu, ādas, nervu, cīpslu sastāvā; Arī mati un nagi gandrīz pilnīgi sastāv no garām pavedienveida olbaltumvielu struktūrām. Paralēli izvietotās spirālveida molekulas savā starpā saistās ar daudzām ūdeņraža saitēm. Fibrillārie proteīni nodrošina audu (saistaudu, muskuļaudu) mehānisko izturību un pasargā organismu no ārējās vides iedarbības. Tie nešķīst ūdenī. Svarīgākie fibrillārie proteīni ir: zīda proteīns – fibroīns, matu, vilnas un nagu proteīns – karatīns, asinsvadu sieniņu un cīpslu proteīns – kalogēns, kā arī saistaudu proteīns – elastīns.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −0,98 €
Work pack Nr. 1133306
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register