Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:378381
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.02.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Kosmoplāna ķermenis sastāv no priekšdaļas ar apkalpes kabīni, vidusdaļas, kura veido kravas telpu, spārniem un aizmugurējās daļas ar galveno dzinēju nodalījumu un vertikālo stabilizatoru. Tā pat kā parastā lidmašīnā, fizelāžas karkasu veido gredzena vai pusgredzenveida brangas, kuras satur kopā gareniski lonžeroni. Spārni un aste arī ir veidoti no ribām un stringeriem – pēc sen pārbaudītiem principiem. Galvenais konstrukcijas materiāls ir parastie alumīnija sakausējumi, kādus lieto aviācijā. Arī karkasa apšuvums ir no alumīnija.
Kravas telpas divviru durvis veido fizelāžas vidējās daļas vāku, kas aizvērtā stāvoklī ir kosmoplāna ķermeņa stiprības elements. Atšķirībā no pārējās fizelāžas, durvis veidotas no grafīta kompozītmateriāla paneļiem ar šūnveida uzbūvi, un tas ļāvis ietaupīt 23% svara. Kravas telpā var nostiprināt hermētiskus moduļus – laboratorijas, novietot orbītā izvedamos kosmiskos aparātus, nehermētiskas pētniecības platformas, dažādas sīkas papildkravas. Mazu objektu pacelšana orbītā var būt pat ļoti lēta – 100 kg smaga pavadoņa nogāde augšā, ja nav nepieciešama tā speciāla apkalpošana, izmaksā ap pārdesmit tūkstošiem dolāru.
Fizelāžas astes daļā ir nostiprināti galvenie dzinēji un bremzēšanas izpletņa konteiners. Tur atrodas arī neliela vadības kabīne ar apmēram 4 kvadrātmetru platību – ērtākai orbitālo manevru manuālai veikšanai un derīgo kravu apkalpošanai.
Ārsienas ir siltumizolētas un pārklātas ar karstumizturīgām alumīnija borsilikāta keramikas plāksnītēm, lai aparāts nolaižoties izturētu berzes radīto, vairākus tūkstošus grādu augsto temperatūru.
Hermētiskā trīsklāju kabīne fizelāžas priekšdaļā ir veidota no metinātiem īpaši izturīgiem alumīnija sakausējuma paneļiem, kas pastiprināti ar iekšējo karkasu. Kabīnē atrodas visi galvenie kosmoplāna vadības orgāni, astronautu sēdekļi, lielākā daļa dzīvības nodrošināšanas sistēmu, pārtikas krājumi un higiēnas ierīces. Starta un nolaišanās laikā tur uzturas visi astronauti (parasti četri – augšklājā, trīis – vidusklājā).
Vidusklāja aizmugurējā daļā ir iekārtotas slūžas, pa kurām astronauti var pāriet uz laboratorijām vai iziet atklātā kosmosā derīgo kravu apkalpošanai un remontdarbiem.
Kabīnei vadības klāja daļā ir seši logi, kuri sastāv no trim slāņiem. Iekšējais izgatavots no speciāla alumīnija silikāta stikla un ir pusotru centimetru biezs. …

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1199790
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register