No 9 garšām precīzi noteica ar aizvērtu degunu un acīm – 100% - trīs gadījumos.
No 9 vielām precīzi noteica ar atvērtudegunu un acīm – 100% - sešos gadījumos.
Trīs mēģinājumi ar aizvērtām acīm un degunu skābo garšu noteica precīzi, bet vielas diegan neprecīzi, sāļo garšu noteica precīzi. Rūgto garšu noteica precīzi un vielas arī. Saldo garšu noteica precīzi, bet vielas nē. Ļoti pastiprināti reaģēja uz skābo garšu un to atpaina par nepatīkamo. Daudzas vielas neatpazina, jo garšām ikdienā garšām nepievērš pārāk lielu uzmanību un nenodarbojas ar kulināriju. Piparmetras garšu nespēja noteikt, jo tēja ir ļoti maiga, tā kā ir smēķētājs, tad noteikti lieto košļājamās gumijas ar piparmētru garšu kur piparmērtra ir ļoti lielā daudzumā, tāpēc nevarēja to atpazīt. Arī medus garšu neatpazina, jo uzturā nelieto medu.
Secinājumi
1. Zinātniski pētnieciskajā darbā izvirzītā hipotēze apstiprinājās, jo ir zināms, ka lielu iesnu gadījumā vai arī, tad kad deguns ir aiztaisīts ciet, ožas un garšas maņa pasliktinās.
2. Cilvēkiem, kas smēķē, ar laiku zūd garšas jušana. Cilvēkam ir ļoti grūti atpazīt un noteikt garšu.
3. Cilvēki izteiktāk izjūt skābo garšu, bet vielu nosaukumus nevarēja precīzi noteikt. Visspecifiskākās garšas garšas, ko varēja uzreiz atpazīt un sajust bija: rūgtā kafija, rūgtā tēja un sāļais sāls.
4. Pēc datiem varēja secināt to, ka cilvēki labāk sajūt garšas ar atvērtām acīm un degunu, lai var to pasmaržot un redzēt, arī nelielas iesnas netraucēja precīzi noteikt garšu, piemēram, dalībniekam nr. 3 bija iesnas, bet ar atvērtām acīm un degunu garšas noteica visprecīzāk. Daži dalībnieki apgalvoja, ka garšu labāk var noteikt ar aizvērtām acīm un degunu, jo tā ir vieglāk koncentrēties uz garšu, bet dati pierāda pretējo, ka labāki rezultāti ir, ja garšas nosaka ar atvērtu degunu un acīm.
…