Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:423874
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Standarti pārtikas nozarē    4
2.  Labas ražošanas prakse pārtikas ražošanā    7
3.  Mikrobioloģisko kritēriju izmantošana pārtikas drošības vadībā    13
  Secinājumi    17
  Izmantotā literatūra    18
Extract

Pārtikas nozari Latvijā var minēt kā sfēru, kur kādreiz ļoti izteikts bija standartu pielietojums – pastāvēja GOST standarti gan atsevišķiem produktiem, gan analītiskajām metodēm, gan ražošanas procesiem. Latvijai atgūstot neatkarību, GOST zaudēja savu nozīmīgumu un pārtikas nozarē ienāca starptautiskie un nacionālie standarti.
Pārtikas sfērā izmantojamie Latvijas standarti pārsvarā tika izstrādāti un ieviesti, ņemot par pamatu dažādus starptautiskos standartus, kas atsevišķām pārtikas nozarēm bija atšķirīgi. Līdz brīdim, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā (ES), vairāku atsevišķu pārtikas nozaru nacionālie standarti tika izstrādāti, par pamatu ņemot ES normatīvos aktus, un tikai tad, ja atsevišķam produktam vai analītiskajai metodei nebija ES regulējuma, nacionālajam standartam par pamatu tika ņemts kāds starptautisks standarts. Pēc Latvijas iestāšanās ES, primāras kļuvušas ES regulas un direktīvas. Regulas tiek piemērotas tieši, bet direktīvas galvenokārt tiek ieviestas kā Ministru kabineta noteikumi, līdz ar to nacionālie standarti, kuru pamatā bija Es prasības, tika atcelti.
Pārtikas nozarē pasaulē pašreiz ir ļoti daudz starptautisku organizāciju, kas nodarbojas ar standartu izstrādi pārtikas produktu kvalitātes prasībām, analīžu metodēm, iekārtām, materiāliem, bet aizvien lielāku nozīmi iegūst Pārtikas kodeksa komisija (Codex Alimentarius Commission (CAC)), kas izveidota apvienotās Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas un Pasaules Veselības organizācijas (FAO/WHO) pārtikas standartu programmas īstenošanai un izstrādā standartus pārtikas produktiem, kas domāti starptautiskajam tirgum.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register