Pārtikas piedevas – emulgatori ir vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produktu fāžu, piemēram, eļļas un ūdens sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu. No „E”, jeb pārtikas piedevām nevajag baidīties, jo tie slēpj ne tikai nezināmas vielas, bet arī pavisam parastas, gadsimtiem ilgi lietotas un drošas piedevas – piemēram, citronskābi un sodu.
Jau vairākus tūkstošus gadu atpakaļ cilvēki izmantoja dažādas garšvielas, lai uzlabotu pārtikas garšu. Līdz mūsdienām jau ir daudz un dažādas garšvielas. Pieaugot pārtikas zinātnes nozīmei, arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta mūsdienu prasībām radīt veselīgu, līdzsvarota sastāva produktu. Turklāt, tiem jābūt ar lieliskām sensorām īpašībām, pietiekami ilgi uzglabājamiem, ērti lietojamiem un ātri pagatavojamiem. Šo tik atšķirīgo mērķu sasniegšanai tiek izmantoti dažādi līdzekļi un metodes. Jo augstāks ir pārtikas rūpniecības attīstības līmenis, jo plašāk pārtikas piedevas tiek izmantotas. Ne vienmēr šīs vielas ir veselīgas un alerģijas neizsaucošas. Autore uzskata, ka šodien pārtikas rūpniecības ražotājiem galvenais ir, nevis cilvēka veselība, bet gan produkta pārdošanas peļņa, un produkta spēja uzglabāties ilgāku laiku. Iespējams, tādēļ arī patreiz cilvēki tik daudz slimo ar pēkšņām alerģijām, nezināmas izcelsmes vēžiem un vēl daudz dažādām slimībām. „Ilgstoši lietojot, risks var izpausties atkarībā no piedevas un organisma – kā alerģiskas reakcijas, kā gremošanas traucējumi, kā nopietnākas lietas...” 1
Autore uzskata, ka izvēlētā tēma ir aktuāla.…