Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:380650
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.05.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  PASAULES EKONOMIKU IETEKMĒJOŠIE FAKTORI    5
1.1.  EKONOMISKĀ AKTIVITĀTES CIKLS UN TĀS FĀZES    5
1.2.  GLOBALIZĀCIA    6
1.3.  INVESTĪCIJU MULTIPLIKATORS UN “TAUPĪBAS PARADOKSS”    8
2.  PASAULES EKONOMIKU IETEKMĒJOŠIE NOTIKUMI    10
3.  PASAULES SVARĪGĀKO REĢIONU EKONOMISKĀ ANALĪZE    12
3.1.  EIROPAS SAVIENĪBA    14
3.2.  ASV    16
3.3.  DIENVIDAMERIKA    17
3.4.  ĀZIJAS VALSTIS    17
3.5.  JAPĀNA    19
3.6.  CENTRĀL UN AUSTRUMEIROPAS UN NVS VALSTIS    19
3.7.  ĀFRIKAS VALSTIS    20
3.8.  AUSTRĀLIJA    21
4.  BALTIJAS VALSTIS    23
4.1.  LATVIJA    23
4.2.  IGAUNIJA    24
4.3.  LIETUVA    24
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    26
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    29
Extract

IEVADS

2001.gada laikā stabili pieauguši Latvijas makroekonomikas rādītāji, īstenota pārdomāta ekonomiskā un fiskālā politika. Latvijas tautsaimniecība nu jau otro gadu parāda lielāko ekonomisko pieaugumu starp ES kandidātvalstīm. To veicina gan vietējā patēriņa pieaugums, gan Baltijas reģiona, Krievijas un Austrumeiropas salīdzinoši lielākā ekonomiskā izaugsme. Londonas finansu analītiķu grupa Economist Intelligence Unit Latviju min kā līderi 2001.gadā pasaulē starp attīstībā esošajām valstīm pēc sasniegtā progresa makroekonomikā un ekonomiskajā politikā. IKP pieaugums 2001.gadā sasniedz 7.4% . 2001.gada beigās un 2002.gada sākumā Latvijai izdodas noturēt atzīstamu ekonomikas pieaugumu, kaut arī pasaulē valda stagnācija un pat lejupslīde. Samazinājies budžeta deficīts, ir krasi uzlabojusies ārējā tirdzniecība, kaut gan tirdzniecības bilance joprojām saglabājas negatīva.
“Latvijas ekonomikā 2001.gads ir bijis veiksmīgs, sasniegti labi ekonomiski rādītāji. Bet kas ietekmē šo rādītāju sasniegšanu? Protams to ietekmē notiekošie notikumi valstī, bet no kā gan ir atkarīgi šo notikumu izveidošanās? Vai tikai no mums pašiem? Varbūt arī no citām pasaules valstīm? Var arī no notikumiem un tendencēm, kurus nav iespējams mainīt nevienam? Vai tā var būt? Ja jā, tad kā tas notiek, un kas galu galā mūs ietekmē? Tiešām interesanti par to būtu uzzināt ko vairāk” – viena studentu pārdomas izlasot pirmo rindkopu. Un tādu studentu ir daudz, un netikai studentu. Pasaules ekonomika, kas ir ļoti globalizējusies, kad kāds notikums vienā pasaules malā rada notikumu otrā pasaules malā, kad viss ir savstarpēji saistīts- informācijai un zināšanām par notiekošajiem procesiem ir kļuvusi ļoti nozīmīga. Zināšanas paver iespējas analizēt pasaules notiekošos procesus, saskatīt likumsakarības un mācēt tās izmantot.
Pasaules nepastāvīgā ekonomika, tās dinamika un vēlme uzzināt to ietekmējošos faktorus bija par iemeslu tam, kādēļ autoru grupa izvēlējās aprakstīt un izanalizēt tēmu – Pasaules ekonomikas raksturojums.
Referātu mērķis ir izanalizēt Pasaules ekonomikas attīstību, analizēt tās ietekmējošos faktorus un sniegt ieskatu pasaules ekonomiskajos notikumos
Referāta uzdevumi:
1. Izanalizēt pasaules ietekmējošos faktorus. Analīze par ietekmējošajiem faktoriem ļauj izprast pasaules ekonomikas tendences un notikumus, kas veidojas to iespaidā.
2. Atspoguļot pasaules ekonomikas notiekošos notikumus. Dažādi notikumi, kā kari, terora akti atstāj ļoti lielu ietekmi uz pasaules ekonomiku, to analīze un izpēte var ļaut izvairīties no tiem nākotnē.
3. Izanalizēt lielākos pasaules reģionus. Pasauli “vada” daži lielākie ekonomiskie spēki, cik liela ir to ietekme?
4. Izanalizēt Baltijas valstis. Kurai no Baltijas valstīm ir lielāka ekonomiskā izaugsme, kāda tām loma pasaules ekonomikā?
5. Sniegt vispārēju ieskatu Pasaules ekonomikā. Referāta mērķis ir iepazīstināt lasītāju ar Pasaules ekonomikas attīstību, lai orientētos un spētu izskaidrot notiekošos procesus.

Darba izstrādē autoru grupa izmantoja ekonomiskās analīzes un statistiskās analīzes metodi, kas tika izmantoti augstāk minēto uzdevumu sasniegšanai. Referāts iepazīstina ar Pasaules ekonomikas tendencēm un galvenajiem pamatprincipiem, lai radītu vispārēju priekšstatu par to. Pasaules ekonomikas analīze ļauj vairāk izprast par tajā notiekošajiem procesiem, to ietekmi un to kā tie izmantojami, lai tie sniegtu pēc iespējas lielāku ieguvumu valstij.
Darba grupas mērķis ir izanalizēt Pasaules ekonomikas attīstību. Analizējamā tēma ir ļoti plaša tādēļ autori ierobežoja tēmu laikā no 2000.g līdz 2002.g..
Darba izstrādei tika izmantoti jaunākie dati no 2001.g. līdz 2002.g. Šī darba uzdevumu izpildīšanai lietoti statistiskie dati galvenokārt no ikgadējiem gada biļeteniem, vietējiem un ārvalstu materiāliem, kā arī autoru grupas personiskie novērojumi un atziņas. Daudz informācijas autoru grupa ieguva no periodiskajiem laikrakstiem, žurnāliem, internetu un mācību materiāliem, kā arī no prakses uzņēmumu nepublicētajiem materiāliem. Visa informācija ir patiesa un objektīva.

1. PASAULES EKONOMIKU IETEKMĒJOŠIE FAKTORI

Pasaules ekonomiku ietekmē virkne dažādu faktoru, kā piemēram:
1. Globalizācijas veidošanās
2. Kari
3. Terora akti
4. OPEC valstu politika, un netikai OPEC, bet arī citu naftas valstu politika
5. Atsevišķu pasaules valstu krīzes utt.
Augstāk minētie faktori ir visbiežāk aplūkotie kā pasaules ietekmējošie faktori. Šos faktorus analizējot ir iespējams izprast pasaules ekonomiku. Nodaļas izklāstā tiek analizētas trīs visbiežāk ar pasaules ekonomiku saistītās lietas, tās ir - Ekonomiskā aktivitātes cikls un tās fāzes, Globalizācija, Investīciju multiplikators un “taupības paradokss”

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register