Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:616720
 
Evaluation:
Published: 10.02.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Piena struktūra    4
2.  Piena sastāvdaļu ķīmiskais raksturojums    4
2.1.  Ūdens    5
2.2.  Lipīdi    6
2.2.1.  Piena tauki un to sastāvā esošās taukskābes    7
2.2.2.  Sterīni, fosfolipīdi un citi lipīdi    9
2.3.  Piena olbaltumvielu raksturojums    11
2.3.1.  Piena olbaltumvielu aminoskābju raksturojums    12
2.3.2.  Kazeīns    14
2.3.3.  Sūkalu olbaltumvielas    15
2.3.4.  Tauku lodīšu apvalku olbaltumvielas un citas piena olbaltumvielas    16
2.3.5.  Neolbaltumvielu slāpekli saturoši savienojumi    17
2.4.  Piena ogļhidrāti    17
2.4.1.  Laktoze    17
2.4.2.  Monosaharīdi un to atvasinājumi    18
2.5.  Minerālvielas un sāļi    19
2.6.  Bioloģiski aktīvās vielas    20
2.6.1.  Vitamīni    20
2.6.2.  Fermenti    20
2.7.  Pigmenti un gāzes, baktericīdās vielas pienā    21
2.8.  Pienam neraksturīgās vielas    22
3.  Dažādu dzīvnieku un mātes piena sastāva īpatnības    22
  Secinājumi    24
  Izmantotā literatūra    25
Extract

Piens ir no vienas vai vairākām govīm iegūts un rūpīgi samaisīts slaukums, kas iegūts vienā vai vairākās slaukšanas reizēs ar regulāru, pilnīgu tesmeņa izslaukšanu, un tam nekas nav pievienots vai atdalīts [1].
Daba pienu paredzējusi zīdītāju pēcnācēju apgādāšanai ar visu nepieciešamo to dzīvības uzturēšanai, attīstībai un imunitātes stiprināšanai kādu laika posmu pēc piedzimšanas.
Piens ir pārtikas produkts, kas satur visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas viegli izmantojamā formā, labi, gandrīz ideāli sabalansētās attiecībās.
Piens ne tikai apgādā organismu ar vajadzīgām uzturvielām, bet arī palīdz labāk izmantot, ar mazāku enerģijas patēriņu, sagremot citus pārtikas produktus.
Antīkās medicīnas pamatlicējs Hipokrāts teicis „Piens ir gandrīz pārtikas produkta pilnība”. Savukārt akadēmiķis I. Pavlovs nosaucis pienu par „pašas dabas veidotu brīnišķīgu pārtiku”, bet senie filozofi – par „veselības avotu” un „baltajām asinīm” [4].
Referāta mērķis ir noskaidrot, kāda ir piena uzbūve, kas tās ir par piena sastāvdaļām, kas to padara tik vērtīgu, t. i., izpētīt piena ķīmisko sastāvu. Referātā apskatītas arī pienam neraksturīgās vielas. Darbā analizētas govs piena, dažādu dzīvnieku un mātes piena sastāva īpatnības.
Piens ir „tauki – ūdenī” tipa emulsija. Galvenie piena struktūras elementi ir tauku lodītes, kazeīna micellas, sūkalu olbaltumvielas, lipoproteīnu daļiņas. Piena sausnas sastāvdaļas ir suspendētas vai izšķīdušas ūdenī. 1. tabulā apkopotas galvenās piena struktūrelementu īpašības. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register