-
Piena ķīmiskais sastāvs
Evaluated!
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
1. | Piena struktūra | 4 |
2. | Piena sastāvdaļu ķīmiskais raksturojums | 4 |
2.1. | Ūdens | 5 |
2.2. | Lipīdi | 6 |
2.2.1. | Piena tauki un to sastāvā esošās taukskābes | 7 |
2.2.2. | Sterīni, fosfolipīdi un citi lipīdi | 9 |
2.3. | Piena olbaltumvielu raksturojums | 11 |
2.3.1. | Piena olbaltumvielu aminoskābju raksturojums | 12 |
2.3.2. | Kazeīns | 14 |
2.3.3. | Sūkalu olbaltumvielas | 15 |
2.3.4. | Tauku lodīšu apvalku olbaltumvielas un citas piena olbaltumvielas | 16 |
2.3.5. | Neolbaltumvielu slāpekli saturoši savienojumi | 17 |
2.4. | Piena ogļhidrāti | 17 |
2.4.1. | Laktoze | 17 |
2.4.2. | Monosaharīdi un to atvasinājumi | 18 |
2.5. | Minerālvielas un sāļi | 19 |
2.6. | Bioloģiski aktīvās vielas | 20 |
2.6.1. | Vitamīni | 20 |
2.6.2. | Fermenti | 20 |
2.7. | Pigmenti un gāzes, baktericīdās vielas pienā | 21 |
2.8. | Pienam neraksturīgās vielas | 22 |
3. | Dažādu dzīvnieku un mātes piena sastāva īpatnības | 22 |
Secinājumi | 24 | |
Izmantotā literatūra | 25 |
Piens ir no vienas vai vairākām govīm iegūts un rūpīgi samaisīts slaukums, kas iegūts vienā vai vairākās slaukšanas reizēs ar regulāru, pilnīgu tesmeņa izslaukšanu, un tam nekas nav pievienots vai atdalīts [1].
Daba pienu paredzējusi zīdītāju pēcnācēju apgādāšanai ar visu nepieciešamo to dzīvības uzturēšanai, attīstībai un imunitātes stiprināšanai kādu laika posmu pēc piedzimšanas.
Piens ir pārtikas produkts, kas satur visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas viegli izmantojamā formā, labi, gandrīz ideāli sabalansētās attiecībās.
Piens ne tikai apgādā organismu ar vajadzīgām uzturvielām, bet arī palīdz labāk izmantot, ar mazāku enerģijas patēriņu, sagremot citus pārtikas produktus.
Antīkās medicīnas pamatlicējs Hipokrāts teicis „Piens ir gandrīz pārtikas produkta pilnība”. Savukārt akadēmiķis I. Pavlovs nosaucis pienu par „pašas dabas veidotu brīnišķīgu pārtiku”, bet senie filozofi – par „veselības avotu” un „baltajām asinīm” [4].
Referāta mērķis ir noskaidrot, kāda ir piena uzbūve, kas tās ir par piena sastāvdaļām, kas to padara tik vērtīgu, t. i., izpētīt piena ķīmisko sastāvu. Referātā apskatītas arī pienam neraksturīgās vielas. Darbā analizētas govs piena, dažādu dzīvnieku un mātes piena sastāva īpatnības.
Piens ir „tauki – ūdenī” tipa emulsija. Galvenie piena struktūras elementi ir tauku lodītes, kazeīna micellas, sūkalu olbaltumvielas, lipoproteīnu daļiņas. Piena sausnas sastāvdaļas ir suspendētas vai izšķīdušas ūdenī. 1. tabulā apkopotas galvenās piena struktūrelementu īpašības. …
Tas ir referāts pārtikas ķīmijā
-
Bioloģiskā lauksaimniecībā iegūtā piena raksturojums
Research Papers7 Cooking, Food Processing, Agriculture, Forestry
-
Piena kvalitāte
Research Papers16 Agriculture, Forestry, Cooking, Food Processing
- Piena ķīmiskais sastāvs
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Piena kvalitāte
Research Papers for university16
Evaluated! -
Bioloģiskā lauksaimniecībā iegūtā piena raksturojums
Research Papers for university7
-
Piens un piena produkti
Research Papers for university11
-
Jūrmalas minerālūdens ķīmiskais sastāvs
Research Papers for university30
Evaluated! -
Lapu koku ķīmiskais un elementārsastāvs
Research Papers for university3