Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:939363
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.03.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 10 units
References: Not used
Extract

Jēdziens „kvalitāte” pēdējos gados ieņem ļoti nozīmīgu vietu visdažādākajās dzīves sfērās, arī piena un piena produktu kvalitāte šobrīd ir ļoti aktuāls un svarīgs jautājums. Tāpēc termini „kvalitāte”, „kvalitātes nodrošināšana” u.c termini tiek lietoti arī attiecībā uz pienu un tā produktiem.
Piena kvalitātes vērtēšana ir viena no visprecīzāk reglamentētajām pārtikas kvalitātes vērtēšanas sistēmām pasaules mērogā. Lielu ieguldījumu šajā jomā devusi Starptautiskā Piensaimnieku federācija (IDF), uz kuras dokumentiem balstīti ISO un Codex alimentarius standarti pienam un tā produktiem. Tomēr visdetalizētāk izstrādātas, šķiet, ir ES prasības, kas ietvertas pamatdokumentā – Eiropas Padomes direktīvā 92/46/EEC, kā arī citos dokumentos.
Saprotams, ka, runājot par piena kvalitāti, jāsāk ar piena ieguvi fermās un ar govju veselību. Tradicionāli Latvijā ir ļoti stingra govju veselības kontrole. Lai gan jau sen jau Latvijā nav reģistrēta govju bruceloze un govju tuberkoloze, tomēr visas slaucamās govis katru gadu tiek izmeklētas uz šīm slimībām, kā arī uz leikozi. Pienotavās pienu pieņem tikai tad, ja ir veterinārais sertifikāts.
Ļoti svarīgi ir piena ieguves apstākļi fermā, tīrība, slaukšanas procedūras, piena atdzesēšana u.c. darbi. Šie nosacījumi ir iestrādāti pilnīgā saskaņā ar ES direktīvu 92/46/EEC Valsts Veterinārā dienesta izdotajos noteikumos.
Ņemot vērā, ka procentuāli krietni vairāk ir tādu piena lopu ganāmpulku, kurā ir viena vai divas govis salīdzinot ar ganāmpulkiem, kuros ir vairāk par 10 govīm, nav šaubu, ka nepieciešama elastīga pieeja fermu vērtējumam. Galvenā uzmanība jāpievērš piena kvalitātei un vispārējai higiēnai, otrajā plānā atstājot jautājumus, kas gan veicina piena kvalitātes nodrošināšanu, taču nav absolūts kvalitātes rādītājs: fermas izmēri, sienas, grīdas, logi, palīgtelpu iekārtojums u.c.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register