No seniem laikiem cauri daudziem gadsimtiem piens un maize nemainīgi ieņēmuši īpašu vietu cilvēku uzturā, neskatoties uz arvien daudzveidīgāku pārtikas produktu klāstu. Gadsimtu gaitā piens bijis ļoti augsti vērtēta uztura sastāvdaļa.
"Civilizācijas vēsturē piens ir viens no senākajiem pārtikas produktiem - tā izmantošanu cilvēki apguvuši jau 4. gadsimtā pirms mūsu ēras. Ēģiptē un Mezopotāmijā ir saglabājušies tā laika bareljefi, kuros attēlota govs slaukšana, kā arī rakstu liecības par sviesta un siera gatavošanu, arheoloģisko priekšmetu vidū ir arī piena kāstuves".
Latvijas klimatiskie un ģeogrāfiskie apstākļi veicinājuši piena lopkopības attīstību. Mērenais klimats un pietiekami bagātīgie nokrišņi sekmē zālāju, sakņaugu un citu lopbarības augu kultivēšanu. Tādēļ piena lopkopība Latvijā attīstījusies jau no seniem laikiem.
"Latvijā tieši dati par piena ieguvi iztikai atrodami no 1. gadsimtā pirms mūsu ēras."
"Par piena nozīmību Latvijas seno laiku iedzīvotāju uzturā liecina arī piena produktu rituālā loma: piens, sviests un siers neiztrūkstoši bija viens no ziedojumiem senajām dievībām -Mājas kungam, Lopu un Piena mātei."
"Piens, sviests un siers bijuši ļoti nozīmīgi arī latviešu tradīcijās. Tie likti galdā senču garu -veļu mielastam, bijuši gadskārtās svinamo dienu ēdieni. Sevišķi plašs tradīciju loks saistībā ar piena produktiem bija latviešu lielākajos svētkos - vasaras saulgriežos. Piens, sviests un siers bija tradicionāls cienasts arī latviešu zemnieku darba gada cikla svinībās - pirmajā ganu dienā un citās pavasara un vasaras svinamajās dienās.
Tāpat īpaša labklājību veicinoša nozīme piena produktiem un ēdieniem piešķirta cilvēka mūža godu - kristību, kāzu, bēru - maltītēs un ziedojumos.
Tautas priekšstatos piens un piena produkti bija pārticīgas dzīves un veiksmes simbols. Teikas stāsta par piena upēm un sviesta kalniem. Ja darbs veicās labi, teica: "Iet kā pa sviestu". Savukārt piena produktu bojāšana vai "atņemšana" (to ieņēmumu samazināšanās) bija viens no parastākajiem kaitējuma veidiem. Tas daudzkārt parādās buramās formulās un viduslaiku raganu prāvu apsūdzībās."
Svarīgākie sekmīgas piena ražošanas nosacījumi ir augstas kvalitātes piena ieguve un pēc iespējas zemākas piena pašizmaksas nodrošināšana. Nozīmīgākie faktori, kuri ietekmē piena pašizmaksas lielumu, ir lopbarības izmaksas, govju izslaukums, kūtī izvietotais govju skaits, kūts būves vai remonta izmaksas, kā arī lopu turēšanas un kopšanas tehnoloģija un mehanizācija.…