Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:973589
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.12.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Govju mītnes    4
1.1.  Govju piesietā turēšana    4
1.2.  Govju nepiesietā turēšana    5
1.2.1.  Nepiesietā turēšana boksos    5
1.2.2.  Nepiesietā turēšana kombiboksos    6
1.2.3.  Nepiesietā turēšana uz slīpās grīdas    6
1.2.4.  Nepiesietā turēšana dziļiem pakaišiem    7
2.  Barošana    8
3.  Slaukšana    11
3.1.  Slaukšanas fizioloģiskie pamati    11
3.1.1.  Tesmeņa uzbūve    11
3.1.2.  Piena veidošanās un uzkrāšanās tesmenī    12
3.1.3.  Piena izvadīšana slaukšanas procesā    13
3.2.  Mehanizētās slaukšanas process    15
3.2.1.  Slaukšanas iekārtu un aparātu uzbūve un darbība    15
3.2.2.  Mehanizētās slaukšanas process    16
3.2.3.  Mehanizētās slaukšanas galveni parametri    16
4.  Piena dzesēšana un uzglabāšana    18
4.1.  Piena dzesēšanas un uzglabāšanas normatīvi    18
4.2.  Aukstuma avoti    18
4.3.  Piena dzesēšanas un uzglabāšanas iekārtas    18
4.4.  Piena dzesēšanas un uzglabāšanas iekārtu izvēle    19
5.  Piena kvalitāte un to ietekmējošie faktori    20
6.  Govju šķirnes    22
  Secinājumi    24
  Izmantoto informācijas avotu saraksts    25
Extract

No seniem laikiem cauri daudziem gadsim­tiem piens un maize nemainīgi ieņēmuši īpašu vietu cilvēku uzturā, neskatoties uz arvien daudzveidīgāku pārtikas produktu klāstu. Gad­simtu gaitā piens bijis ļoti augsti vērtēta uztura sastāvdaļa.
"Civilizācijas vēsturē piens ir viens no se­nākajiem pārtikas produktiem - tā izmantošanu cilvēki apguvuši jau 4. gadsimtā pirms mūsu ēras. Ēģiptē un Mezopotāmijā ir saglabājušies tā laika bareljefi, kuros attēlota govs slaukšana, kā arī rakstu liecības par sviesta un siera gatavošanu, arheo­loģisko priekšmetu vidū ir arī piena kāstuves".
Latvijas klimatiskie un ģeogrāfiskie apstākļi veicinājuši piena lopkopības attīstību. Mērenais klimats un pietiekami bagātīgie nokrišņi sekmē zālāju, sakņaugu un citu lopbarības augu kul­tivēšanu. Tādēļ piena lopkopība Latvijā attīstī­jusies jau no seniem laikiem.
"Latvijā tieši dati par piena ieguvi iztikai atrodami no 1. gadsimtā pirms mūsu ēras."
"Par piena nozīmību Latvijas seno laiku ie­dzīvotāju uzturā liecina arī piena produktu ri­tuālā loma: piens, sviests un siers neiztrūkstoši bija viens no ziedojumiem senajām dievībām -Mājas kungam, Lopu un Piena mātei."
"Piens, sviests un siers bijuši ļoti nozīmīgi arī latviešu tradīcijās. Tie likti galdā senču garu -veļu mielastam, bijuši gadskārtās svinamo die­nu ēdieni. Sevišķi plašs tradīciju loks saistībā ar piena produktiem bija latviešu lielākajos svēt­kos - vasaras saulgriežos. Piens, sviests un siers bija tradicionāls cienasts arī latviešu zemnieku darba gada cikla svinībās - pirmajā ganu dienā un citās pavasara un vasaras svinamajās dienās.
Tāpat īpaša labklājību veicinoša nozīme piena produktiem un ēdieniem piešķirta cilvēka mūža godu - kristību, kāzu, bēru - maltītēs un ziedo­jumos.
Tautas priekšstatos piens un piena produkti bija pārticīgas dzīves un veiksmes simbols. Tei­kas stāsta par piena upēm un sviesta kalniem. Ja darbs veicās labi, teica: "Iet kā pa sviestu". Savukārt piena produktu bojāšana vai "atņem­šana" (to ieņēmumu samazināšanās) bija viens no parastākajiem kaitējuma veidiem. Tas daudzkārt parādās buramās formulās un vidus­laiku raganu prāvu apsūdzībās."
Svarīgākie sekmīgas piena ražošanas nosacījumi ir augstas kvalitātes piena ieguve un pēc iespējas zemākas piena pašizmaksas nodrošināšana. Nozīmīgākie faktori, kuri ietekmē piena pašizmaksas lielumu, ir lopbarības izmaksas, govju izslaukums, kūtī izvietotais govju skaits, kūts būves vai remonta izmaksas, kā arī lopu turēšanas un kopšanas tehnoloģija un mehanizācija.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register