Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:253306
 
Evaluation:
Published: 29.10.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Piens un piena produktu nozīme uzturā    4
  Saldpiena produkti    5
  Piens    5
  Saldais krējums    6
  Piena konservi    7
  Skābpiena produkti    8
  Skābais krējums    9
  Rūgušpiens    10
  Rjaženka    10
  Kefīrs    11
  Kumiss    11
  Jogurts    12
  Lakto    12
  Biezpiens    13
  Sviests    14
  Siers    16
  Saldējums    19
  Veselīga uztura piramīda    20
  Izmantotā literatūra    21
Extract

Piens un piena produktu nozīme uzturā

Piens un piena produkti satur daudz dažādu vērtīgu uzturvielu, īpaši jāpiemin olbaltumvielas un kalcijs. Kalcijs ir nepieciešams, lai nodrošinātu veselīgu kaulu un zobu attīstību. Diennaktī nepieciešamās kalcija normas dažādām iedzīvotāju grupām svārstās no 500 mg līdz 1000 mg un vairāk. Nepieciešamo kalcija daudzumu cilvēks var uzņemt, lietojot produktus ar zemu tauku saturu (vājpienu vai zema tauku satura pienu vai piena produktus), jo tauku atdalīšana neietekmē kalcija daudzumu šajos produktos.
Vajadzētu atturēties no regulāras saldā un skābā krējuma lietošanas, jo tas satur daudz piesātināto taukskābju, toties ļoti maz olbaltumvielu un nepieciešamo minerālvielu. Ir pierasts, ka skābo krējumu pievieno gan dārzeņu salātiem un zupām, gan ceptiem un vārītiem ēdieniem. Ieteicamāk būtu krējumu aizstāt ar jogurtu, kefīru vai citu produktu ar zemāku tauku saturu. Īpaši veselīgi ir skābpiena produkti ar lakto- un bifido- baktēriju piedevām. Skābpiena produkti ieteicami arī cilvēkiem ar laktāzes nepietiekamību, tie uzlabo gremošanu, veicina normālas zarnu mikrofloras attīstību. Vesela cilvēka zarnu mikroflora sastāv no dažādām mikroorganismu grupām, starp kurām valda līdzsvars. Ja šis līdzsvars izjūk, notiek cilvēkam vēlamo mikroorganismu skaita pazemināšanās un slimību izraisītāju (nevēlamo) mikroorganismu skaita pieaugums zarnās. Rezultātā cilvēkam var veidoties gremošanas trakta darbības traucējumi. Arī tad, ja cilvēks ir saslimis un lieto antibiotikas, tiek iznīcināta gan nevēlamā, gan arī vēlamā zarnu mikroflora. Starp zarnu mikroorganismiem notiek nežēlīga konkurences cīņa vietas (telpas), barības vielu un enerģijas dēļ. Mikroorganismu sastāvs zarnās mainās līdz ar cilvēku vecumu un lietotajiem uzturlīdzekļiem. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register