Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:711488
 
Evaluation:
Published: 10.05.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Cukura rašanās vēsture    4
1.1.  Pasaules cukura ražotāji    6
1.2.  Latvijas cukurrūpnīcas    7
2.  Cukura nozares īss apraksts    10
2.1.  Ekonomiskie fakti    11
2.2.  Lielākais Skandināvijas cukura ražotājs – Nordic Sugar    12
3.  Cukura tirgus Latvijā    14
3.1.  Piedāvājums un to ietekmējošie faktori    14
3.2.  Pieprasījums un to ietekmējošie faktori    14
3.3.  Nordic Sugar Latvijā    15
3.4.  Nordic Sugar piedāvātie cukura veidi    15
3.5.  Cukura izplatīšanas kanāli    18
4.  Cenu politika    19
4.1.  Cenu ietekmējošie faktori    19
4.2.  Cenu politiku dažādība cukura nozarē Latvijā    20
4.3.  Cukura cenu salīdzinājums    22
5.  Cukura kvalitātes rādītāji    23
6.  Tirgus konkurence    25
7.  Konkurentu SVID analīze    26
  Secinājumi un priekšlikumi    27
  Bibliogrāfisko norāžu saraksts    28
Extract

Tūkstošiem gadu cilvēki bauda saldinātāju garšu gan Eiropā, gan citās pasaules valstīs. Pirms cukurs kļuva plaši pazīstams, mūsu priekšteči savu ēdienkarti saldināja ar medu un datelēm. Tas atspoguļojas senajos rakstos un reljefos, kuri ir saglabājušies no seniem laikiem Vidusjūras reģionā.
Medus ir vecākais saldinātājs, ko cilvēki pazīst. Jau 12000 gadu vecos Spāņu Arańas alu zīmējumos tika atainotas sievietes, kuras vāc medu. Sievietes izmantoja medu cepšanai, ko dara arī mūsdienās, kā arī agrāk medus tika izmantots brūču dezinficēšanai. Pats pirmais medus veids, ko izmantoja senči ir medus, kurš tika vākts no savvaļas bišu ligzdām. Vēlāk cilvēki sāka turēt bites bišu stropos – tāpat kā daudzi to dara šodien.
Cukuru ražo galvenokārt no cukurbietēm vai cukurniedrēm. To var iegūt arī no dateļpalmām, cukurkļavām un sorgo, bet tas nav tik populāri.
Cukurniedre ir pirmais augs, no kura ieguva cukuru un tās atklāšana notika pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Pastāv viedoklis, ka cukurniedre tika atklāta Jaungvinejā, no kurienes tālāk tika izplatīta uz Dienvidāziju un Indiju.
Cukurniedres vāc rudenī un ziemā vai visu gadu – atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem to audzēšanas vietā. Tad no cukurniedrēm iegūst sulu, ko apstrādā ar kaļķakmeni, kas ir dabīgs filtrs piemaisījumu attīrīšanai. Vārot saldo sulu, tā noslāņojas. Nokāšot un atdzesējot iegūto masu, tā kristalizējas. Centrifūgā tiek atdalīts nekristalizējies sīrups no kristāliem. Tīrs cukurs nav balts, bet gan caurspīdīgs. Baltuma efektu rada cukura kristālu gaismu atstarojošās skaldnes. Ja cukurs ir ar dzeltenīgu nokrāsu, tas ir nekvalitatīvs.
Cukura ražošanas process netika ieviests Eiropā pat līdz viduslaikiem, kamēr arābi neatveda to uz Spāniju. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register