Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:996837
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.10.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Kad R.Drillis sāka interesēties par sportu un ar to saistītām zinātniskām problēmām? Man šķiet (tas ir tikai mans pieņēmums):
1) tas varēja jau būt 20-to gadu sākums, kad viņš strādāja Rīgas 2. Valsts ģimnāzijā par fizikas skolotāju. Šai skolā darbojās Latvijas fiziskās izglītības institūts, un tā programās liela vieta bija ierādīta sporta medicīnas jautājumiem. (Institūta sakarā jātzīmē, ka interesējoties par Rūdolfa Driļļa darbību saistībā ar sportu, nācās secināt, ka, acīm redzot, dažos sporta vēstures apskatos ieviesusies neliela kļūda, kas radusies uzvārdu rakstības nelielas atšķirības dēļ (Drillis un Dille), kā arī abu šo uzvārdu īpašnieku zināmā saistība ar fizisko kultūru un medicīnu Latvijā. Tā divos sporta vēsturei veltītos izdevumos lasāms, ka Izglītības ministrija 1920. g. nodibināja Fiziskās audzināšanas sekciju un sāka organizēt kursus, kas izveidojās par privātu Latvijas fiziskās izglītības institūtu, kura pirmais vadītājs bija M. Krūze, bet drīz to pārņēma Dr. R. Drillis (Čika, Gubiņš, 1970. Latvijas sporta vēsture, 26. lpp.; Kehris Ē., Ķīse A., Forands I., Vītola A., 1994. Latvijas sporta vēsture. 39. lpp.). Taču citos izdevumos (Ošiņš I., 1991. Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijai 70 gadi; Upeniece I., 2000. Fiziskā audzināšana Latvijā (19. gs. vidus – 1940. g.); Nedēļa, nr. 10, 1922.g., 13. lpp.) teikts, ka no M. Krūzes institūta vadību pārņēmis Dr. Jēkabs Dille – tātad, pavisam cits cilvēks. Institūts darbojās līdz 1924. g., to pēc 2-gadīga kursa beidza 50 audzēkņu, iegūstot fiziskās audzināšanas skolotāju tiesības ģimnāzijā un speciālskolās. Mūsu muzeja bibliotekā nonākušas zināms daudzums šā institūta bibliotēkas grāmatu, kas veltītas fiziskās kultūras un sporta medicīnas jautājumiem.)
1)Nākošais – 2) Rūdolfa Driļļa rediģētajā Ilustrētajā žurnālā Laiks, 1924. gada nr. 8 – 118.lpp. redzams attēls Kustību fotografijas ar R.D. paskaidrojumiem. Piemēram – “Lai aprēķinātu, cik liels darbs tiek padarīts cilvēkam jeb dzīvniekam kustoties, tad noteikti jāzin, kā pārvietojas atsevišķas ķermeņa daļas un vietas. No uzņēmumiem ar matematisku aprēķinu palīdzību Marey’am izdevās atvasināt visai svarīgus cilvēka kustības likumus.”…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1117013
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register