Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:214830
 
Evaluation:
Published: 22.12.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Piktogrāfija    4
  Ideogrāfija    10
  Spalvas raksts    16
  Manuskripts    18
  Nobeigums    20
  Izmantotā literatūra    21
Extract

Piktogrāfija jeb zīmējumu (bilžu) raksts ir senākais rakstības veids , bet zīmējumi jeb piktogrammas ir senākās rakstu zīmes.
Uz alu sienām, darbarīkiem, uz koka, kauliem un akmens senie cilvēki atainoja savas dzīves notikumus, parādības un priekšmetus. Pamazām viņi sāka ar zīmējumiem paziņot savas domas klāt neesošajiem un atstāt novērojumus nākamajām paaudzēm.
Vairākās tautas jēdzienus zīmēt un rakstīt izsaka ar vienas saknes vārdiem. Piemēram, der krievu vārds писамь ‘rakstīt, gleznot’. Ar latviešiem vārda rakstīt sākotnējā nozīme ir ‘izrotāt’.
Zīmējumu rakstu ir izmantojuši cilvēki Mezopotāmijā, Ēģiptē, Ķīnā, arī Ziemeļamerikā un Centrālamerikā, Āzijas ziemeļos un citur.
Ar mūsdienu zinātnes metodēm ir mēģināts noteikt atrasto piktogrammu vecumu. Piemēram, Altam iras alā (Spānijā) atrastie krāsainie sienu un griestu zīmējumi, kas vēstī par bizonu, briežu, mežacūku un citu dzīvnieku medībām, tiek datēti ar vēlo paleolītu. Šīs piktogrammas, domājams, radītas apmēram pirms 15 000 gadu. Taču vēl 19. gadsimta Ziemeļamerikas indiāņi ir lietojuši piktogrāfiju, nosūtot lūgumu ASV kongresam, kā arī fiksējot savas dzīves notikumus. Arī mūsdienās piktogrammas uz ādas, kaula, drānām un ķermeņa kā izteiksmes un sazināšanās līdzekļus izmanto vairākas Āfrikas un Melanēzijas tautas.
Senais cilvēks savu vērojumu attēloja, nesadalīt elementos, ar veselu gleznu. Šāda piktogramma ataino notikumu, un tai atbilst vesels teksts jebkurā valodā.
Pamazām piktogrammās sāka ieviesties arī nosacītas zīmes abstraktu parādību apzīmēšanai, radās noteikta simbolika. Piemēram, dzīvnieks bez galvas vai ar kājām uz augšu apzīmēja nonāvētu dzīvnieku, bet pīpe – mieru un sirds – saticību.
Piktogrammai atbilst vesels teksts.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register