Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:519788
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.06.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

„Cilvēka visaugstākā brīvība ir pārtulkot sevi visaugstākajā skaņā, kādu viņš no sevis var izdabūt. Tas ir visaugstākais nolūks.”
Šo domu dzejnieks kopj nu jau vairāk nekā 30 gadus gan prozā, gan dzejā. Ziedoņa dzeja piesaista uzmanību ar ārēju aktivitāti, asu kategoriskumu un bezkompromisa attieksmi pret dzīvi. Tā ir sociāli aktīva dzeja, kurai raksturīgs episks tēlojums un dzīves reālistiskās ainas atspoguļojums.
Atbildes uz eksistenciāli nozīmīgiem jautājumiem Imants Ziedonis meklē krājumā „Taureņu uzbrukums”, kuram ir trīs daļas: „Ar taureņiem”, „Caur taureņiem”, „Pāri taureņiem”; savukārt tajās ietilpst, no vienas puses, dažviet jēdzieniski vienotos ciklos apkopoti teksti, kas aptuveni turpina krājumu „Man labvēlīgā tumsā” un „Re, kā” ievirzi, no otras,- „taureņu cikla” teksti, kas mazliet atgādina Ziedoņa epifānijas. Taureņi nebūt nav entomologa kolekcijas eksponāti. Tie ir Ziedoņa jaunveidojums (kas ir spilgta modernisma iezīme), kas iemieso dzejnieka „nelineāro filozofiju”. Vienlaikus taureņi ir absolūtās, bezmērķīgās brīvības simbols; taureņi meklē atbrīvoto laiku, taureņi ir “kustība sevī”, taureņi nav lietderīgi… Ziedoņa taureņi vieno laikus un telpu, dažreiz atgādina neesošu kontinentu kartes; te tie pārtop elegantās, mazliet sirreālās reformās: „Taureņu saknes uzvanda zemi, riņķo kapsētā taureņu krusts. Debesīs deg taureņu zvaigzne.”

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register