Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:264387
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Donatello    3
  Donatello 15.gs sākumā    4
  Rafaēls    5
  Ticiāns    8
  Lielais venēcietis – Ticiāns Večelio    11
  Marijas debesbraukšana (Asunta)    12
  Izmantotā literatūra    13
Extract

Milzīgu ietekmi ne vien uz Itālijas, bet arī uz visas Eiropas tēlniecības attīstību atstāja florencietis, Lorenco Giberti skolnieks - Donatello (Donatello; īst. v. Donato di Nikolo di Beto Bardi; ap 1386-1466). Donatello, kā jau renesanses laikmetam raksturīgi, bija apveltīts ar ļoti daudzpusīgu talantu un interesēm un bija īsts novators sava laika tēlniecībā. Pamatīgi izpētījis un izanalizējis antīko meistaru darbus un, balstīdamies uz dabas studijām, Donatello pirmais renesanses tēlniecībā panāca apaļskulptūras stabilu nostatījumu uz kājām (gotikas tēlniecībā skulptūras bija it kā pastieptas un stāvēja uz pirkstgaliem). Donatello daiļradē aizsākās arī renesanses tēlniecības klasiskie paveidi: jātnieka statuja (kondotjera Gatamelatas piemineklis Padujā, 1453), gleznieciskais cilnis (altāris Sv. Krusta baznīcā Florencē, 1433), skulpturālais portrets. Donatello izveidoja arī pirmo renesanses kailfigūru ("Dāvids", 15. gs. 30. gadi) un pirmais Eiropas mākslā atlēja bronzas statuju. Viņš intensīvi piedalījās lineārās perspektīvas (optiska telpas dziļuma pārnešana uz plaknes) izstrādāšanā un izmantoja to savos sižetiskajos ciļņos.
Donatello savdabīgais talants atklājās jau viņa pirmajos darbos, kurus viņš no 1415. - 1417. gadam darināja Florences Sv. Miķeļa (Or San Michele) baznīcai - marmorā cirstas kristiešu svēto un Bībeles praviešu statujas.
Viens no pirmajiem Donatello radītājiem baznīcas tēliem ir apustuļa Marka statuja (1412). Apustulis Marks atveidots kā apmetnī tērpies valdonīgs vīrs ar kuplu, sprogainu bārdu, taisnu garu degunu, sakniebtām lūpām un drūmu, gandrīz draudīgu skatienu. Kreisajā rokā apustulis tur evaņģēliju, labā nolaista gar sāniem. Pēc Bībeles stāstiem, Marks bijis zvejnieks, varbūt arī tādēļ Donatello tēlam piešķīris lielu fizisku spēku, kas izpaužas spēcīgās, muskuļotās rokās un atlētiskajā augumā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register