Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:709169
 
Evaluation:
Published: 25.03.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

Rīgas dārziem un parkiem arvien ir bijusi izcila nozīme pilsētas individuālo vaibstu veidošanā. Kanālmalas apstādījumu loks ap Vecrīgu pieder pie skaistākajiem pilsētas centra ansambļiem. Vēsture mīt ne tikai Vecrīgas mūros, vēstures liecības glabā Rīgas parkos, dārzos un skvēros izvietotie pieminekļi. Arī daudzi apstādījumi pieder pie dārzu mākslas pieminekļiem. Šis skaistums ir glābjams un kopjams, lai nodrošinātu tā pastāvēšanu un pilnveidošanu.
Ielu stādījumiem Rīgas centrā vienmēr ir bijusi īpaša nozīme. Jau 19.gadsimta beigās Rīgas centrā bija izveidota krāšņa un savdabīga apstādījumu sistēma. Visas ielas veidoja daudzveidīgu un harmonisku ainavu. Viss bija kopsakarībā – ēka, bruģis, trotuārs, ielu stādījumi, un tas viss bija apvienots ar pilsētas centra parkiem un skvēriem. 20.gs. sākumā Rīga kļuva par lielisku pilsētas būvniecības ansambli.


Rīgas apstādījumu vēsture
Pirmās liecības par Rīgas parkiem, dārziem un skvēriem saglabājušās no viduslaikiem, kad iekšpus nocietinājuma mūriem dārzus ierīkoja galvenokārt utilitārām vajadzībām. Rīgas Doma klostera pagalmā bija lielākais un vecākais Rīgas dārzs.
18.gs. pirmajā pusē, pēc Rīgas pievienošanās Krievijai, pilsētā sāka strauji attīstīties dārzu māksla. Rīgā ierīkoja divus piļu un dārzu ansambļus – Ķeizardārzus, kurus rīdzinieki varēja arī izmantot savai atpūtai. Līdz ar dārzu un parku attīstību Rīgā sākās plānveidīga citzemju sugu ieviešana. 18. – 19.gs. mijā dārzu mākslā regulāros dārzus nomainīja ainaviskie dārzi. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register