Rīsi ir viens no svarīgākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tie ir svarīgākais pārtikas produkts Āzijā, Latīņamerikā un Karību reģionā. Rīsi ir otra visvairāk audzētā labība pasaulē pēc kukurūzas. Tajos ir daudz minerālvielas, vitamīni un olbaltumvielas. Regulāri lietojot uzturā rīsus, samazinās risks saslimt ar sklerozi, jo tie samazina holesterīna daudzumu asinīs. Dažādi apstrādājot rīsu graudus, iegūst rīsus, kas atšķiras pēc krāsas, garšas, pagatavošanas laika, kā arī pēc uzturvērtības. Pēc apstrādes veida rīsus iedala brūnajos, baltajos un ar tvaiku apstrādātajos.
Rīsu kūka
Pagatavošana:
Katlā uzvāri pienu un pieber rīsus un sāli. Uz lēnas uguns uzvāri rīsu putru un atdzesē. Samīci viendabīgā masā sviestu, miltus, cukuru un sāli. Izrullē ripā un ieklāj cepamajā formā ar noņemamām malām, lai veidotos trauciņš. Laimu applaucē ar verdošu ūdeni un kārtīgi nomazgā. No trim laimiem norīvē miziņas, bet no mīkstuma izspied sulu. …