Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:555138
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.08.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Tekstilrūpniecības uzņēmumos izmanto diegus un audumus no dabiskām un sintētiskām šķiedrām. Tehnoloģiskais sastāvs sastāv no šķiedru pirmreizējās apstrādes, aušanas un apdares. No higēnas viedokļa kaitīgi uz strādājošā organismu iedarbojas putekļi, troksnis, vibrācija, mikroklimatisko parameru svārstības, fiziskā noslodze, t.sk. redzes sasprindzinājums. Daudzas darba operācijas tiek veiktas ar rokām.Tādēļ darba procesā tiek noslogotas plaukstas un apakšdelma muskuļi. Vienlaicīgi tiek apkalpotas vairākas iekārtas un strādājot ātrā tempā, cieš strādājošā redz, dzirde, kā arī psihe.
Jāpiebilst, ka strādājošiem šajās ražotnēs nav stacionāras darba vietas un darbs organizēts pamatā stāvus. Vīdēji maiņā strādnieces, apkalpojot aušanas iekārtas, nostaigā 5…9 kilometrus.
Mikroklimats atkarīgs no siltuma izstarojuma, kas rodas no tehnoloģiskām iekārtām, un no ventilācijas efektivitātes. Visvairāk siltumu izstaro izejvielu, pusfabrikātu un audumu žāvējamās iekārtas. Savukārt austuvēs, adīšanas un apdares cehos novēro gaisa piesārņojumu ar putekļiem. Putekļi, rodas apstraādājot audumu, apkalpojot iekārtas un ventilācijas cauruļvadus. Sevišķi augstu putekļu konsentrāciju novēro linu audumu veidošanā un apdarē.
Darba vides gaiss var būt piesārņots ar mikroorganismiem. Novērots, ka linu audumu reažotnēs piesārņojums ir daudz augstāks nekā vilnas vai kokvilnas ražotnēs.audumu vai šķiedras krāsojot, balinot vai apretējot, izdalās dažāddi ķīmiski savienojumi (sārmi, etiķskābe, hlors, formadehīns, slāpekļa oksīdi u.c.) tāpēc jāraugās, lai tehnoloģiskās iekārtas būtu hermētiskas un aprīkotas ar nosūces ventilāciju. Maksimāli jāierobežo roku darbs,pārlejot vai dozējot ķīmiskās vielas.
Izgatavojot audumus no sintētiskām šķiedrām, jārēķinās ar dažā’diem polimēru materiāliem, piemēram, polisteriem ( lasvānu), poliamīdiem (kapronu, neilonu), poliakrilonitrilu (mākslīgo vielu) u.tlm. Līdz ar to iespējama šo polimēru vai to termodestrukcijasproduktu klātbūtne darba vides gaisā. Darbiniekam darba procesā jāievēro personiskā higēna: pirms ēšanas un smēķēšanas jānomazgā rokas. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register