Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:164113
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.02.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvijas ekonomika ir sākusi attīstīties tirgus apstākļos, kas nozīmē brīvu konkurenci un rada riska jeb nenoteiktības apstākļus. Daudzi uzņēmēju lēmumu rezultāti ir atkarīgi ne tikai no paša uzņēmēja, bet arī no daudziem blakus apstākļiem. Lai uzņēmums būtu konkurētspējīgs, arvien lielāka kļūst nepieciešamība veikt visdažādāko apstākļu un to seku analīzi, kas palīdzētu atrast optimālo rīcības variantu. Attīstoties ekonomikai konkurences un nenoteiktības apstākļos arvien biežāk uzņēmēja dzīvē ienāk tāds jēdziens kā risks. Ar to ik dienas jāsastopas ikvienam uzņēmējam, jo bez riska nav uzņēmējdarbības. Konkurence piespiež uzņēmējus aktīvi pētīt visdažādāko informāciju, lai pēc iespējas mazāk kļūdīties, veicot riskantas saimnieciskas operācijas, bez kurām nebūtu iespējam nodrošināt pietiekamu peļņu vai peļņu vispār. Lai uzņēmēji saprātīgi izmantotu tirgus likumsakarības un nebūtu to upuris, liktu lietā tirgus apstākļu priekšrocības un nevis baidītos no tām un saņemtu visdažādākos triecienus nepareizu un neefektīvu lēmumu dēļ, ir jāiemācās atpazīt risku, to novērtēt un samazināt, kā arī pareizi analizēt riska apstākļus.
Uzņēmējdarbībā nekad nevar būt drošs par savu ieceru un plānu pilnīgu realizēšanos. Jebkurā gadījumā pastāv zināma apstākļu nenoteiktība un ar to saistītā saimnieciskās darbības nedrošība. Arvien iespējamas briesmas, ka var neiegūt plānotos ienākumus, var rasties lielākas ražošanas izmaksas, kā bija paredzēts, bojā var aiziet viss vai daļa no uzņēmuma attīstībā iegūtā kapitāla.
Saimnieciskai nedrošībai piemīt gan objektīvi, gan subjektīvi cēloņi, un tā ir neizbēgama uzņēmējdarbības pavadone. Bet gribi vai negribi, uzņēmējam ir jārēķinās, ka viņam bieži būs jādarbojas nenoteiktā un mainīgā situācijā, kas sarežģīs vai pat liegs iespēju sasniegt izvirzīto mērķi, liks ciest neparedzētus zaudējumus.
Risku kā jēdzienu izmanto daudzās zinātnes nozarēs. Vārds “risks” tiešā tulkojumā nozīmē “lēmuma pieņemšana” tad, kad rezultāts nav zināms un ir nedrošs. Tomēr dažādi autori lieto visdažādākās vārda “risks” definīcijas. Pastāv vairāk nekā simts riska jēdziena izskaidrojumu.
Lai labāk saprastu riska jēdziena būtību, jāizprot un jānorobežo savstarpēji saistīti jēdzieni: izdevumi, zaudējumi, zudumi, nedrošība, risks.
Izdevumi ir neizbēgama uzņēmējdarbības sastāvdaļa, ko veido izlietotā dzīvā un materializētā darba izmaksu summa un izejvielu vērtība produkta pagatavošanai un realizācijai.
Zaudējumi ir papildu izdevumi ražošanas procesa nobeigšanai, ko izraisījusi novirzīšanās no plānotās tehnoloģiskās shēmas nelabvēlīgu dabas vai sabiedrisko apstākļu, kā arī paša uzņēmēja pārrēķināšanās vai nekompetentas plānošanas dēļ.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1178001
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register