Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:800221
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.11.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 13 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
Romantisma raksturojums    4
2.  Romantisms mākslā    5
2.1.  Teodors Žeriko    6
2.2.  Ēžēns Delakruā    7
2.3.  Fransisko Hosē de Goija    8
3.  Romantisms mūzikā    11
3.1.  Ludvigs van Bēthovens    11
4.  Romantisms literatūrā    13
4.1.  Heinrihs Heine    14
4.2.  Viktors Igo    15
4.3.  Džordžs Gordans Bairons    17
5.  Zilā krāsa romantismā    20
  Nobeigums    22
  Izmantotā literatūra    23
  Pielikumi    24
1.  Teodors Žeriko    25
2.  Ēžēns Delakruā    26
3.  Fransisko Hosē de Goija    27
Extract

Referātu izstrādājām latviešu literatūrā, tā tēma ir „Zilā krāsa romantismā”. Mēs izvēlējāmies šo tēmu, jo tā sniedza mums iespēju gūt plašāku informāciju par romantismu – romantismu mūzikā, mākslā un arī literatūrā.
Referātā iekļautā informācija ir aktuāla, jo ar šo informāciju skolēni sastopas mācību literatūrā un tā sniedz detalizētāku aprakstu par romantismu un tā iezīmēm dažādās nozarēs. Šis referāts sniedz informāciju par galvenajām iezīmēm, kādas piemīt romantismam, par tā laika izciliem komponistiem, rakstniekiem un māksliniekiem, kā arī to darbiem.
Mūsu referāta mērķis ir gūt plašākas zināšanas par romantisma posmiem mākslā, mūzikā, kā arī literatūrā. Lai izstrādātu referātu mēs uzstādījām uzdevumu sameklēt dažādus materiālus par romantismu, informāciju par romantisma laika posma slaveniem māksliniekiem, dzejniekiem, komponistiem. Mūsu uzdevumos ietilpa arī apkopot darbu pārskatāma secībā, kurā iekļauti dažādi virsraksti un apakšvirsraksti, izveidot pielikumu, kas vizuāli piesaistītu un ieinteresētu referāta lasītājus.
Mūsu darbā ir piecas daļas. Referāta galvenajā daļā ir nodaļas, kurās ir aprakstītas romantisma iezīmes mākslā, mūzikā, literatūrā, kā arī nodaļa par zilo krāsu romantismā. Grūtības, referātu izstrādājot, bija rast plašāku informāciju par romantisma laika posma komponistiem.

1. Romantisma raksturojums

Romantisma virziens Eiropas kultūrā sākotnēji attīstījās un pastāvēja paralēli klasicismam, bet gadsimtu mijā pārņēma arī to un pastāvēja līdz 19. gadsimta vidum, pēc tam atdodot vietu reālismam. Sākumā romantisms izpaudās kā reakcija pret iepriekšējā laikmeta vienpusīgo domāšanas veidu, kurā cilvēka prāts tika izcelts kā visa pamats. Romantisma mākslā racionālā domāšana tika pakļauta emocijām, mākslas darba saturs kļuva svarīgāks par formu, bet krāsa - par līniju.

Atšķirībā no iepriekšējā laikmeta darbiem, romantiķi savās kompozīcijās vēlējās attēlot, parādīt kustību, dinamismu, ko akcentēja ar spilgtu krāsu kontrastiem un gaismēnu spēlēm. Raksturīgi, ka romantisma mākslā visi izmantotie mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi tika pakļauti tam, lai no radītā mākslas darba sprakšķētu emocijas, vislabāk - satraucošas, lai tās neatstātu vienaldzīgu skatītāju. Lai mākslas darbs nebūtu vienkārši statisks īstenības atainojums, bet tas būtu ar savu iekšēju saturu.

Tieši 19. gadsimta sākumā, romantisma virziena laikā, kā glezniecības tehniku plašāk tika sākts izmantot akvareli, kas līdz tam ticis lietots, vienīgi lai iekrāsotu zīmējumus un grafikas darbus. Pirmais akvareli kā glezniecības tehniku sāk lietot angļu mākslinieks Džozefs Melords Viljams Tērners (1775-1851).

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1146943
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register