Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:919097
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.09.2021.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

4. Slimības un kaitēkļi

Rozēm izplatītākās slimības ir rožu mizas brūnplankumainība, miltrasa, neīstā miltrasa, stumbra pamata melnējums un pelēkā puve.
Rožu mizas brūnplankumainība (ier. Coniothyrium wernsdoffiae Laub.) var atpazīt pēc maziem, vēlāk lieliem sarkaniem iedegu plankumiem ar violetu apmali uz zariem un stumbriem. Slimības ietekmē miza atlīp un zari atmirst. Slimības bojātos zarus jāizgriež un jāsadedzina.
Rožu miltrasa (ier. Sphaerotheca pannosa Lev.) izpaužas uz lapām, dzinumiem un ziedu kausiem kā balta apsarme. Lapas čokurojas un kļūst iesarkanas.
Rožu neīstā miltrasa (ier. Perenospora sparsa Berk.) parasti izpaužās siltumnīcās, retāk uz lauka. Lapas apakšpusē parādās plāna, pelēcīgi balta miltaina kārta, bet virspusē brūngandzelteni līdz zilgansarkani plankumi. Lapas ar laiku saritinās, novīst un nobirst. Slimības izplatību veicina pārlieku liels mitrums, liela dienas un nakts temperatūras atšķirības, nevēdinātas siltumnīcas, biezs stādījums un pārmēslošana ar slāpekli.
Rožu stumbra pamata melnējums (ier. Cylindrocladium scoparium Merk.) parādās potējuma vietā, tā melnē un iegrimst sakņu kakliņa miza. Miza ieplaisā vai nolobās līdz koksnei, malas apaug ar nelīdzenu, korķainu aprepējumu. Slimība var izplesties uz saknēm vai vai stumbru uz augšu un uz lapām. Pēc kāda laika augi iet bojā. Slimības izplatību veicina liels mitrums, dziļa stādīšana un mizas ievainojumi. Saslimušie augi jāizvāc un jāsadedzina (Nesaule, 1975).
Rožu pelēkā puve (ier. Botrytis cinerea Pers.) parādās uz rožu dzinumiem un ziediem. Izplatās, ja rožu ziedēšanas laiks ir mitrs, lietains un auksts, bet siltumnīcās, ja liels gaisa mitrums. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register