Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:678817
 
Evaluation:
Published: 20.12.2000.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Katrā vēsturiskā posmā izveidojas noteikts ražošanas veids, ražošanas spēku un ražošanas attiecības, un tie veido vienu veselu. Ražošanas spēki kopā ar ražošanas attiecībām veido sabiedrībā – BĀZI. Virs bāzes atrodas virsbūve. Savukārt virsbūve sastāv no dažādām sabiedriskajām attiecībām:
- politiskās;
- tiesiskās;
- tikumiskās;
- reliģiskās;
- filozofiskās;
- ideoloģiskās u.t.t.
Visas šīs attiecības regulē attiecīgās institūcijas reālajā dzīvē. Taču par viņu (attiecību) objektivitāti vai subjektivitāti katrs cilvēks var spriest un secināt individuāli. Katrā lietā saskatīt savus “+” un “-“.
- bāze ir sabiedrības ekonomiskais pamats, kas raksturojās ar noteiktu ražošanas veidu, vai arī noteiktiem ekonomiskajiem uzskatiem.
- virsbūve ir sabiedrības garīgais pamats. Tajā ietilpst visas
sabiedrībā pastāvošās attiecības, izņemot ekonomiskās attiecības.
Bāze un virsbūve ir savstarpēji saistītas divas daļas, kas veido vienu veselu. Šīs abas daļās var vienu otru papildināt un arī pretēji, viena otru arī noliegt.
Mūsu valstī var minēt daudz un dažādus piemērus šai sakarā. Jo mūs regulē un vadā pa dzīvi šie aspekti. Valdība izdod pieņemtos likumus un mēs sabiedrība tos pildām, citi labāk, citi sliktāk. Bet ir kādas dzīves normas ko cenšamies ievērot. Ne jau nu visi, bet nu lielākā daļa. Ir rakstīti likumi, kuriem ir jāpakļaujas visiem. Viens no šādiem noteicošajiem aspektiem ir politiskā sistēma valstī. Jo tas kurš nodarbojas ar politiku un ir augstās varas aprindās var arī sev par labu, kaut nedaudz, bet ietekmēt likumu pieņemšanu sev par labu. Taču kā jau visos jautājumos arī šajā, politiskajā, mūsu sabiedrībā nav vienotības, jo tik mazā valstī kā Latvija ir par daudz politisko partiju, kas cenšas iekļūt valdībā. Kaut arī neko reālu nemaz necenšas sevis atbalstam piedāvāt, tikai vienus vienīgus solījumus “Mēs uzlabosim jums dzīvi”. Kaut gan jau pie visa šī ir arī vainīgs visa mūsu sabiedrība, ka neesam tik prasīgi pret šiem politiķiem, deputātiem, kur tad ir viņu uzlabojumi saskatāmi reālajā dzīvē.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1118083
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register