Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Sakarība starp divu pensiju plānu ienesīgumu laika posmā no 2009.gada janvāra līdz 2009.gada martam

     

    Research Papers10 Economics

3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:810819
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.10.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Used
Extract

Lai pensijas apjoms varētu sniegt pietiekamu materiālo nodrošinājumu, Latvijā ir izveidota sistēma, kuras pamatā ir katra cilvēka ieinteresētība un atbildība par savu vecumdienu pienācīgu nodrošināšanu.
Trīs līmeņu pensiju sistēma Latvijā nodrošina iespēju veidot pensiju uzkrājumus, gan no veiktajām sociālā nodokļa iemaksām, gan no papildu brīvprātīgajām iemaksām privātajos pensiju fondos.
Latvijā ir izveidota trīs līmeņu pensiju sistēma. Tā ir apdrošināšanas sistēma, kurā apvienota katra cilvēka personiskā ieinteresētība savu vecumdienu nodrošināšanā un paaudžu solidaritāte. Pensiju sistēmas galvenais princips: jo lielākas sociālās iemaksas tiek veiktas šodien, jo lielāka būs pensija rīt. Visu trīs līmeņu vienlaikus pastāvēšana nodrošina pensiju sistēmas stabilitāti, jo izlīdzina katrā līmenī iespējamo demogrāfisko vai finansiālo risku, kas piemīt katram no šiem līmeņiem.
1.līmenis Valsts nefondētā pensiju shēma (no 1996.gada 1.janvāra) - valsts obligātā nefondētā jeb neuzkrājošā pensiju shēma, kurā iesaistās visi iedzīvotāji, kas paši veic vai par kuriem tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas. Šis līmenis nozīmē, ka Tu krāj gan savai pensijai, gan rūpējies par šodienas pensionāriem. Tas paredz - jo Tu ilgāk strādāsi un maksāsi sociālās iemaksas, jo lielāku pensiju Tu saņemsi vecumdienās.
Pensiju sistēmas 2.līmenis Valsts fondētā pensiju shēma (no 2001.gada 1.jūlija) ietver valsts fondēto jeb uzkrājošo pensiju shēmu. Tas dod Tev iespēju veidot papildu uzkrājumus Tavai pensiju 1. līmeņa nodrošinātajai valsts vecuma pensijai. Tā mērķis ir palielināt Tavu pensiju kapitālu un arī pašu pensiju lielumu, ieguldot un uzkrājot daļu no sociālajām iemaksām finansu un kapitāla tirgū - vērtspapīros un banku depozītos. Uzkrātā fondētās pensijas kapitāla apmērs ir atkarīgs no Tavas algas, iemaksu likmes, ieguldījumu peļņas un dalības ilguma šajā pensiju līmenī.
Pensiju sistēmas 3.līmenis Privātā brīvprātīgā pensiju shēma (no 1998.gada 1.jūlija) ir iespēja Tev brīvprātīgi veidot papildu uzkrājumus savai pensijai. Tas nozīmē, ka papildus pensiju sistēmas 1. un 2. līmenim Tu individuāli vai ar sava darba devēja starpniecību daļu savu ienākumu vari brīvprātīgi ieguldīt kādā no privātajiem pensiju fondiem. Tā ir iespēja parūpēties par savām vecumdienām, regulāri veicot iemaksas ilgu laika posmu, bet laika gaitā veidotais uzkrājums Tev kalpos par papildinājumu valsts garantētajai pensijai.1…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1123010
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register