Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:325641
 
Author:
Evaluation:
Published: 06.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Candida ir biežs mutes gļotādas infekciju izraisītājs ( piena sēne) un starpenes ādas infekciju izraisītājs ( autiņu dermatīts) jaundzimušajiem. Tā kā ir palielinājusies maza dzimšanas svara jaundzimušo izdzīvošana, arī diseminētas candida infekcijas izplatība ir palielinājusies – incidence ir 5% no ļoti zema dzimšanas svara jaundzimušajiem.

Etioloģija.
Candida ir trīs galvenās morfoloģiskās formas. Rauga šūnas ( blastosporas) ir 1.5-5 m diametrā, vairojas pumpurojoties un aug uz ķermeņa virsmām un šķidrumos, izsauc invazīvus bojājumus un var izsaukt toksiskas vai iekaisuma reakcijas. Hlamidosporas ir lielākas ( 7 – 17 m) un ļoti reti izsauc sistēmisku slimību. Hifas (pseidomicēlijs)ir Candida rauga šūnas izaugumi.
C. albicans ir biežākā kandidu suga, kas izsauc jaundzimušo infekcijas( 75-78%). Ir izolētas arī C. Tropicalis 10% un C. Parapsilosis 5%
C. albicans parasti ir daļa no pieaugušo gastrointestinālā trakta un vagīnas normālās floras, turklāt grūtniecība palielina kolonizācijas daudzumu par 20-30%. Jaundzimušie inficējas ejot caur dzemdību ceļiem vai arī pēc dzimšanas no mātes vai citiem avotiem. 10% no iznēsātiem jaundzimušajiem gastrointestinālais un respiratorais trakts tiek kolonizēts pirmajos 5 dzīves gados, taču jaundzimušajiem, kuru dzimšanas svars nepārsniedz 1500 g, kolonizācija notiek 30%. ādas kolonizācija bieži ir pirmo 2 dzīves nedēļu laikā. Jaundzimušo riska faktori invazīvai kandidiāzei ir neiznestība, abdomināla ķirurģija, ieildzis ventilators atbalsts, ieilgusi intravenoza kateterizācija, parenterāla barošana un jo īpaši plaša spektra antibiotiku lietošana.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register