Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:849553
 
Evaluation:
Published: 18.04.2000.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Used
Extract

Izveidojoties pirmajām valstīm senajos austrumos, Divupē, Ēģiptē un citās upju ielejās veidojās un nostiprinājās valdnieku vara un veidojās stingra valsts vara
Seno austrumu valstu pārvaldes sistēma bija raksturīga un lielākajā daļā mūsdienu austrumu valstīs vēl šodien ir - austrumu despotija .
Valsts pārvaldīšana bija visnotaļ centralizēta . Augstākā vara - ne tikai tiesas , bet arī izpildu , likumdošanas un pat reliģiska vara bija koncentrēta valdnieka rokās .
Valsts pārvalde balstījās uz sarežģītu birokrātisko aparātu . Vieni ierēdņi pārzināja centrālās pārvaldes nozares, citi valdnieka vārdā pārvaldīja pilsētas vai apgabalus . Lielas pilsētas pārvaldīja īpaši valdnieka vietvalži . Iedzīvotajiem vajadzēja maksāt dažādus nodokļus tādēļ bija ierēdņi kas iekasēja nodokļus , lai uzturētu kārtību un apspiestu nepaklausīgos bija uzraugi , sargi , karavīri . Pati zemākā kategorija šajā birokrātijas piramīdā bija zemkopji, amatnieki un vergi .
Visu birokrātisko valsts pārvaldes sistēmu vadīja valdnieks , kurš saskaņā ar priesteru mācību augstāko varu ir saņēmis tieši no dieviem .
Valdnieki tika pielīdzināti dieviem un pasi to sludināja un viņu tautas tos pielūdz un dievina . Tautas pilnībā pakļaujas un uzticas valdnieka gribai , nepakļāvīgo pakļaušanai darbojas valsts birokrātiskais aprāts un armija.
Valsts pārvaldes centralizācija pastāvēja visās seno austrumu valstīs ar dažiem izņēmumiem , Feniķija , Indija , kur valdniekam nebija absolūtās likumdošanas varas ,vai nebija viena valdnieka despota, bet bija oligarhiskas republikas kur valsts vara bija bagāto rokās , kam piederēja ekonomiska vara piederēja arī politiska vara
Tālāk apskatu seno austrumu valstu valsts varas struktūras .…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register