Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:863813
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.09.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Naudu kā ekonomikas kategoriju vairākums iedzīvotāju identificē tieši ar skaidro naudu. Skaidrā nauda ir monētas un papīra nauda. Skaidro naudu sauc arī par valsts saistībām valsts naudas tirgū, taču beztermiņa noguldījumus sauc par komercbanku saistībām jeb banku naudu. Latvija ir viena no tām pasaules valstīm, kurās skaidro naudu izmanto visai plaši, tas ir, ap 30 % no plašās naudas. Apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoms pārsniedz 600 miljonus latu. Latvijā skaidrās naudas īpatsvars pret naudas bāzi pieauga laikā, kad notika naudas aprites piesātināšana ar latiem – no 60 % 1993. gada vidū līdz 80 % 1994. gada beigās. Piemēram, Lietuvā, Igaunijā un citās Centrālās un Austrumeiropas valstīs skaidrās naudas īpatsvars plašajā naudā ir nedaudz zemāks nekā Latvijā – 10 – 25 %.
Lai gan skaidrās naudas apjoms apgrozībā, ekonomikas izaugsmei turpinoties, pastāvīgi palielinās, tomēr bezskaidrās naudas norēķinu attīstība, kā piemēram, banku un mazumtirdzniecības karšu, elektronisko, interneta un citu bankas pakalpojumu izmantošana, arvien vairāk samazina skaidrās naudas lomu kopējā naudas apritē.
Nodrošināt tautsaimniecību ar skaidro naudu nozīmē ne tikai rūpēties par banknošu un monētu izgatavošanu un izlaišanu apgrozībā, bet arī rūpēties par regulāru naudas šķirošanu, bojātās naudas iznīcināšanu un nomaiņu, kā arī naudas kontroli, lai atklātu naudas viltojumus. Viltojums ir apgrozībā esošām naudas zīmēm līdzīgu papīra naudas zīmju un monētu izgatavošana jebkādiem līdzekļiem.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1122198
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register