Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:900723
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.06.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 8 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  DZIMUMU NEVIENLĪDZĪBAS RAKSTUROJUMS UN CĒLOŅI    4
2.  DZIMUMS, NODARBINĀTĪBA UN DARBA TIRGUS    5
2.1.  SOCIĀLAIS PRESTIŽS DARBA TIRGŪ    6
2.2.  SASNIEGUMU PROBLĒMA    7
2.3.  DARBA APMAKSA    8
4.  DZIMUMU NEVIENLĪDZĪBA VALSTISKU LĒMUMU PIEŅEMŠANĀ    12
  SECINĀJUMI    15
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    16
Extract

Nevar noliegt, ka mūsdienās pastāv sociālā dzimumu problēma. Dzimumu nevienlīdzība pastāv jau vēsturiski ilgu laika posmu, bet tikai salīdzinoši neilgu laiku to sāk uzsvērt un par to diskutēt plašākā sabiedrības lokā. Nav noslēpums, ka sieviešu un vīriešu pozīcijas sabiedriskajā dzīvē nav vienlīdzīgas, līdz ar to parādās jautājums par viena vai otra dzimuma diskrimināciju.
Šajā referātā vēlos apskatīt sfēras, kurās dzimumu nevienlīdzība socioloģijas skatījumā, izpaužas visspilgtāk. Dzimumu lomu funkcionālo raksturu, ir ietekmējusi vēsturiski konkrētā sabiedrība un tajā pastāvošie sociālpsiholoģiskie stereotipi, un ,to lielā mērā nosaka sociālie, ekonomiskie un politiskie apstākļi. Tradīcijas ir ietekmējušas vīriešu un sieviešu stāvokli sabiedrībā, viņu uzvedību, darbības ievirzes.
Kā galvenās problēmas dzimumu nevienlīdzības jautājumā, var minēt nevienādās karjeras izaugsmes iespējas, sievietes lielā slodze mājsaimniecībā, audzinot bērnus. Sievietes galvenokārt strādā apkalpojošajās sfērās (medicīna, izglītība u.c.), kurās tradicionāli ir neliels darba atalgojums, savukārt vīrieši ieņem prestižākus amatus ar lielākiem ienākumiem. Tā kā sievietes padarītais darbs sabiedrības labā netiek pienācīgi novērtēts, tas ir viens no galvenajiem faktoriem nabadzības veicināšanā. Turklāt arī politikā atklājas sievietes diskriminācija, jo tradīciju un stereotipu iespaidā tiek apgrūtināta sievietes iekļūšana politikas augstākajās aprindās.
Atšķirības starp dzimumiem var skatīt no dažādām zināšanu nozarēm. Visus indivīdus var iedalīt vīriešos un sievietēs, ņemot vērā to anatomiskās un funkcionālās reproduktīvās atšķirības (ģenitālijas, dažāds atšķirīgu hormonu īpatsvars u.c.). Galvenā atšķirība starp dzimumiem ir tāda, ka sieviete spēj dzemdēt un zīdīt bērnu, bet vīrietis to nevar. Vēl var minēt dzimumatšķirības no bioloģiskā skatījuma, piemēram, galvas smadzeņu pusložu asimetrijas īpatnības, kuras bērnībā un pusaudža gados nosaka dažādas psihisko dotumu orientācijas izpausmes meitenēm un zēniem.
Dzimumu atšķirības no socioloģiskā skatījuma (gender – angļu val.), ir atšķirības, kas ir nevis anatomiskas vai bioloģiskas, bet saistītas ar kultūras un sabiedrības ietekmēm. Pirmajās dzīves nedēļās zēniem un meitenēm nav gandrīz nekādu izturēšanās atšķirību, bet gandrīz visās sabiedrībās un šķirās vecāki un pārējie cilvēki uz zīdaini raugās un pret viņu izturas atkarībā no viņa anatomiskā dzimuma. Tādējādi dzimumu sociālās lomas ir iedalītas jau no mazotnes un, kontaktēdamies ar līdzaudžiem un sabiedrību vispār, vairums bērnu ātri vien iepazīst dzimumu stereotipus, kuriem ir liela nozīme viņu turpmākajā dzīvē un savstarpējos kontaktos ar citiem cilvēkiem. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1219253
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register