Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:411082
 
Evaluation:
Published: 20.12.2012.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Extract

Šajā rakstā tika pētīta ziņu plūsma, kas pastāv starp Igauniju un Jaunzēlandi no vienas puses un Latviju no otras, un tas tika darīts, izmantojot Kuo-jena Tsenga (Tsang) izveidoto sociālās tuvības (social propinquity) teoriju. Šī teorija tiecas skaidrot atšķirības ziņu plūsmā no dažādām valstīm (ziņu daudzumu un pozitīvu vai negatīvu ievirzi) ar to, cik sociāli tuva ir konkrētā valsts. Autors aizstāv uzskatu, ka ziņu plūsma no valstīm, kas ir sociāli tuvākas (ja valstīm ir kopīgs vēsturiskais, ekonomiskais utt. fons, to sociālās un kulturālās attiecības ir tuvākas), ir spēcīgāka – ziņas pienāk biežāk, turpretī no valstīm, kas nav sociāli tuvas, ziņas pienāk reti, un tās visbiežāk ir negatīvas. Tsenga izveidotais modelis parāda, ka sociālajam tuvumam (un ar to saistītajām ziņu plūsmas īpatnībām) ir dažādas gradācijas.
Lai pārbaudītu Tsenga sociālās tuvības teoriju, tika analizēta ziņu plūsma trīs Latvijas lielākajos ziņu portālos – delfi.lv, tvnet.lv un apollo.lv – 2011. gada decembrī. Ar kontentanalīzes palīdzību tika noteikts, kāda ir ziņu ievirze: (1) pozitīva vai neitrāla; (2) negatīva (militāri konflikti, korupcija, dabas katastrofas utt.). Tika arī fiksēts kopējais ziņu skaits no katras valsts decembrī, lai pārbaudītu Tsenga apgalvojumu, ka sociālā tuvība ietekmē pienākošo ziņu skaitu. Pētāmās valstis – Igaunija un Jaunzēlande – tika izvēlētas tāpēc, ka viena no tām ir Latvijai sociāli tuva, bet otra sociāla tāla valsts, kā arī nevienā no šīm valstīm nenotiek karadarbība (šis aspekts varētu ievērojami palielināt negatīvo ziņu skaitu).
Tsenga teorija veidota kā pienesums sistēmteorijām, kas raksta tapšanas laikā (90. gadu sākums) attīstījās un atradās pētnieku uzmanības lokā. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1327820
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register