Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:503609
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.01.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Spānija un Portugāle ir kaimiņvalstis, kuras atrodas Pireneju pussalā, tāpēc to vēsture ir cieši saistīta.
Apmēram 800 gadus p.m.ē. feniķieši, tad grieķi un kartāgieši izveidoja Pireneju pussalā savas tirdzniecības kolonijas. 201.gadā p.m.ē. romieši iekaroja Spāniju un Portugāli. Romieši nosauca šo reģionu par Hispanju un par oficiālo valodu pasludināja latīņu valodu. Viņi būvēja milzīgus akveduktus jeb ūdensvadus. Viens no tādiem Segovijā Spānijā redzams vēl šodien. Vairāki izcili Romas imperatori, arī Adriāns un Trijāns, ir dzimuši Spānijā.
Mūsu ēras 711.gadā no Ziemeļāfrikas iebruka musulmaņi, kurus nosauca par mauriem. Mauru valdīšanas laikā Kastīlijas iedzīvotāji (Spānijas ziemeļos) saglabāja kristietību. Rodrigo Diass de Bivars (1040 – 1099) bija augstmanis un bruņinieks, kurš varonīgi cīnījās par kristietību Kastīlijas karaļa Sančo II vadībā. Bet, kad par karali kļuva Sančo brālis Alfonso, viņš izsūtīja Rodrigo no valsts. Rodrigo ātri sapulcināja nelielu armiju, lai turpinātu cīņu pret mauriem. 1094.gadā viņš atkaroja mauriem Valensijas pilsētu un, kļuvis par tās valdnieku, pieņēma jaunu vārdu – Sids Kampeadors ( no arābu sids – kungs un spāņu kampeadors – karotājs). Sids kļuva par spāņu nacionālo varoni.
Mauri – Ziemeļāfrikas musulmaņi kādreiz valdīja pār Spānijas lielāko daļu. Viņu karalistes galvaspilsēta bija Granada. 1248.gadā celtais Alhambras cietoksnis, kas paceļas pāri pilsētai, ir lieliska mauru pils, kas bija pēdējais mauru cietoksnis Spānijā. Tā tur atrodas vēl šodien. Kad 1492.gadā maurus sakāva, pils un dārzi tika pamazām izpostīti. Tagad to kādreizējais krāšņums ir atjaunots. Pils ārējās sienas mūrētas no sarkaniem (arābu valodā alhambra nozīmē “sarkans”) ķieģeļiem, tādēļ pilij ir šāds nosaukums. Tai ir 13 torņi. Alhambra ir skaistākais mauru arhitektūras piemineklis Eiropā. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register