Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:729482
 
Evaluation:
Published: 04.04.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 6 units
References: Not used
Extract

No vienkāršajiem esteriem tripalmitiīns un tristearīns ir cietas vielas, bet trioleīns – šķidrums.
Taukiem liela nozīme visu dzīvo organismu, bet it sevišķi dzīvnieku un cilvēku dzīvē: tie ir barības neatņemama sastāvdaļa, tāpat kā ogļhidrāti un olbaltumvielas. Tauki salīdzinājumā ar ogļhidrātiem un olbaltumvielām organismā oksidējoties izdala visvairāk enerģijas: 1 g tauku dod 9 kcal, turpretī 1 g ogļhidrātu vai olbaltumvielu – 4 kcal. Tā kā tauki slikti vada siltumu, zemādas tauku kārta ir labs siltuma izolators, kas pasargā dzīvnieku organismu no pārmērīgas atdzišanas. Bez tam tauki ir ziepju, taukskābju, glicerīna, kosmētisku un medicīnisku preparātu izejviela.
Iegūšana. Dzīvnieku organismā tauki nogulsnējas uz iekšējiem orgāniem, zem ādas, kā arī kaulu un galvas smadzenēs. Zemādas tauku audos ir 87 – 92% tauku. Rēķinot no dzīvsvara, govslopu ķermenī ir 3,5 – 5% tauku, bet barotos – 6 – 8%. Barotas cūkas satur 25 – 30%, turpretī vājas – 5 – 10% tauku1. daudz tauku ir zušiem – 26%, siļķēm vidēji ir 6% tauku, mencām – tikai 0,4 – 0,7%. No jūras zīdītājiem daudz tauku ir vaļiem. No vidēji liela vaļa izkausē vairāk tauku nekā no 200 labi nobarotām cūkām. Vaļa taukus izmanto margarīna, saimniecības un tualetes ziepju izgatavošanai.
Svarīgs tauku avots ir piens: govs pienā vidēji ir 3,7%, sievietes pienā 3,8%, kazas 4,8%, aitas 6,9%, briežu pienā 17% tauku.
Augos tauki visvairāk uzkrājas sēklās, dažreiz arī augļos un stumbros (piemēram, dažām palmām). Kviešu graudos ir 1,5%, rudzu 2%, auzu 6%, kukurūzas 6,5%, kaņepju 32%, linu sēklās 37 – 40% eļļu2 .
Dzīvnieku taukus iegūst, tauku audus karsējot uz uguns vai ar pārkarsētu tvaiku. No kauliem taukus ekstrahē ar šķīdinātājiem. Šādi iegūtiem taukiem ir piegarša, jo šķīdinātāju nav iespējams pilnīgi atdalīt. No augu sēklām eļļas iegūst, presējot tās parastā vai paaugstinātā temperatūrā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register