Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:700929
 
Author:
Evaluation:
Published: 25.01.2010.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Used
Time period viewed: 20th century (1900 A.D. to 1999 A.D.
2000 - 2010 years
Extract

Tautas attīstības indekss (TAI) ir indekss, kuru izmanto, lai vērtētu valsts iedzīvotāju attīstību, savukārt tā raksturo valsts progresa dinamiku un ir kritērijs valsts attīstības noteikšanai, proti, vai valsts ir attīstīta, attīstības vai arī vāji attīstīta.
Lai veiktu vērtēšanu, tiek izmantoti tādi kritēriji kā nabadzības līmenis, cilvēka prasmes, izglītība, iedzīvotāju vidējais dzīves ilgums u.c.
TAI izstrādāja Pakistānas ekonomists Mahmud ul-Hag 1990. gadā un sākot no 1993. gada šo indeksu sāka izmantot Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) ikgadējās atskaitēs. Pirmo ANO paredzētu TAI atskaiti sagatavoja Hag kopā ar vairākiem pasaulē pazīstamiem ekonomistiem: Paulu Strītenu ( Paul Streeten), Fransi Stjūartu (Frances Stewart), Gustavu Reini (Gustav Ranis), Keitu Grifinu (Keith Griffin), u.c.
Galvenais TAI mērķis, kuru vēlējās panākt izstrādājot indeksu, bija koncentrēties nevis uz valstu ekonomiku nacionālajiem ienākumiem, bet lielāku uzmanību vērst uz cilvēku attīstību centrētu politiku. Tam iemesls ir pārlieku subjektīvi un neprecīzi vērtējumi sakarā ar ienākumiem, jo atšķirība starp lielākiem un mazākiem ienākumiem valstī var būt ļoti liela, šo rādītāju raksturo Džinī koeficients. Lai izprastu visas valsts iedzīvotāja dzīves sfēras un dzīves kvalitāti, ir komplicēti jāizskata rādītājus un sakarības, kas nav saistītas tikai ar ienākumu līmeni. Hags bija pārliecināts, ka vienkāršs līdzeklis cilvēka attīstības noteikšanai ir nepieciešams, lai sabiedrību, akadēmiķus un ierēdņus varētu pārliecināt, ka cilvēka attīstību nosaka arī uzlabojumi cilvēka labklājībā. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register